Hoppa till huvudinnehåll

Tv vs verklighet: Läkare

Sjukhusdramat Syke handlar om fyra sjuksköterskor.
Sjukhusdramat Syke handlar om fyra sjuksköterskor. Tv-serien sägs vara verklighetstrogen, men tyvärr, så är nog inte fallet. Sjukhusdramat Syke handlar om fyra sjuksköterskor. Bild: Yellow Film &TV/Yle Kuvapalvelu syke

Hur mycket av det vi ser i läkarserierna Syke och House kunde hända i verkligheten? Läkaren Emma Högnäs berättar om hur det går till på sjukhus. På riktigt.

Emma Högnäs
Emma Högnäs älskade läkarserier, ända tills hon upptäckte hur mycket fel de gör i dem. Emma Högnäs Bild: Yle / Niclas Runeberg emma högnäs

I dag börjar Myteriets sommarserie "Tv vs verklighet", där vi jämför yrken med bilden av dem som ges i filmer och tv-serier. Först ut är yrket läkare.

Emma Högnäs är en nyutexaminerad läkare med två års jobberfarenhet på nacken. I början av studierna älskade hon läkarserier, men ju mer hon studerade desto mer förlorade serierna sin charm.

- När jag insåg att det är mycket som är fel förlorade de sin glamour på något sätt. Händelser som inte alltid följer verkligheten började störa, säger Emma.

Personligt drama går före patienterna

Den första serien Emma reagerade på var Grey’s anatomy som började visas 2005.

- Allt är jättedramatiskt hela tiden. Läkarna är inte heller så proffsiga med en massa personligt drama där bland patienterna. Det verkar som om det är mycket annat som går före jobbet, säger hon.

En kvinna håller sig för pannan och tittar på en febertermometer.
Hmm ... kan det vara en släng av lupus? En kvinna håller sig för pannan och tittar på en febertermometer. Bild: Yle feber,Febertermometer,diagnos

Verklighetstrogna diagnoser

Trots drama och åsidosättande av sina patienter finns det också tillfällen när en läkarserie gör saker helt rätt.

- House är kanske bäst på det sättet, att det är mest verkliga diagnoser, fastän de gör det väldigt komplicerat, säger Emma.

I House är diagnoserna oftast väldigt speciella, men det känns som att det vanligaste förslaget på sjukdom är lupus. Varannan patient verkar bära på symptom för det, men det är faktiskt inte så konstigt.

- Lupus är en intressant sjukdom eftersom den kan ha alla symptom. Har man ett svårt inremedicinskt fall måste man fundera på ifall det kan vara fråga om en autoimmun sjukdom, som lupus.

I verkligheten kommer lupus ändå inte på tal lika ofta som i House.

I operationssalen

Det som sker i operationssalen i en serie stämmer heller inte riktigt överens med verkligheten. För det första är det ofta väldigt svag belysning i serierna. I verkligheten är det jätteljust, så att alla ska se vad de jobbar med. Dessutom är det inte lika dramatiskt som på film.

Operationsläkare.
Läkarna småpratar gärna under en operation, men knappast om kärleksbekymmer. Operationsläkare. Bild: YLE/Goodshot.com operation

- Det är oftast ganska chill stämning, i alla fall på tidsbokade operationer.

På film och i serier pratas det ofta väldigt mycket bland kollegerna, och så spelas det också musik under operationen. Det stämmer väl överens med verkligheten. Antingen lyssnar läkarna på radio, eller så har någon med egen musik. På film snackas det ofta om kärleksproblem och olika bråk, men så är det inte i verkligheten.

- De kanske pratar om vad de gjort under helgen eller på semestern, säger Emma.

De bästa läkarserierna

På Emma Högnäs lista över de bästa läkarserierna toppar House. Grey's anatomy är sämst.

  1. 1. House (bra diagnoser och man kan t.o.m. lära sig något)
  2. 2. Scrubs (inte för medicinen men för underhållningen och de stereotypiska läkarna)
  3. 3. Syke (utger sig för att vara äkta, men tyvärr …)
  4. 4. Grey's anatomy (för mycket personligt drama på arbetstid)

Återupplivning och ett stort fel

När någons hjärta stannar och det blir ett rakt streck på monitorn (alltså EKG-kurvan), tas defibrillatorn ( alltså den där elchocksmaskinen) fram och doktorn ropar ”Clear!” och så kommer hjärtat igång igen. I verkligheten? Inte alls så.

- I verkligheten måste man fortsätta pumpa och kanske ge adrenalin för att se om det uppstår någon aktivitet där, så att man sedan kan ge elchock.

Elchockerna startar alltså inte igång hjärtat igen, utan egentligen stannar de det, och hjälper hjärtat att komma in i rätt rytm igen. Har hjärtat redan stannat kan man inte stanna det på nytt.

Stressad och ensam

På film och i tv-serier jobbar läkarna ofta ensamma och tar egna beslut. Så är det inte på riktigt.

- På specialsjukvården har man stora team som tar besluten och man diskuterar mycket.

Det är kanske inte så där fumligt heller som det ofta är i serier, och alla är inte lika stressade som de där läkarna som springer omkring i korridorerna med tusen saker på gång.

- Man är mer sansad i verkligheten, säger Emma.

Men fastän läkarna inte springer omkring i ett, så har de heller inte tid att som doktor House sitta med sin baseball hela dagen och fundera på en diagnos.

Lagom är alltså bäst, men nog skulle det vara tråkigt om verkligheten, alltså lagom, tog sig in i serierna. Alla i Grey's anatomy skulle vara vänner och det enda de skulle prata om var helgens långlöpning och veckoshopping. Gäsp. Tacka vet vi drama och passion.

Finns det något yrke du tycker vi borde ta upp i vår sommarserie? Kommentera gärna!