Hoppa till huvudinnehåll

Vad katten heter katten?

Katten som hittades vid utgrävningar i Aboa Vetus & Ars Nova 2014
Katten som hittades vid utgrävningar i Aboa Vetus & Ars Nova Katten som hittades vid utgrävningar i Aboa Vetus & Ars Nova 2014 Bild: Aboa Vetus & Ars Nova/Ilari Aalto kattskelett

Vid de arkeologiska utgrävningarna i museet Aboa Vetus & Ars Nova har man under åren hittat skelettet av flera katter. Två av dem är nu utställda i museet i Åbo.

Båda katterna levde på 1500-talet, men man vet väldigt lite om dem. Den första katten hittades på trappan till ett stenhus redan 1994, då museet grundades. Den andra katten hittades i fjol i källaren till samma hus. De döda katterna har helt enkelt blivit begravda i källaren då man fyllt den.

Katter var vanliga, men var de husdjur eller halvvilda nyttodjur? De var åtminstone bra på att fånga råttor och andra gnagare. Det vet man eftersom det i närheten av kattskeletten har hittats bland annat ben av råttor.

Men vad katten hette katterna?

På medeltiden hette man Arnfast, Anna, Birgitta, Gregers, Hælgha eller Thormund. Och man fick öknamn som Halte eller Läspe.

Men ingen vet vad de två katterna i Aboa Vetus & Ars Novas källare hette. Museet ber nu alla museibesökare om namnförslag, antingen på plats eller per e-post på adressen info@aboavetusarsnova.fi. Katternas namn tillkännages på hösten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland