Hoppa till huvudinnehåll

"Alla transpersoner borde synas"

Caitlyn Jenner.
Omslaget på Vanity Fair fick en enorm genomslagskraft. Caitlyn Jenner. Bild: AFP / Lehtikuva caitlyn jenner

Veckans stora snackis är Caitlyn Jenner, som nu gör entré på Vanity Fairs omslag. Caitlyn hette tidigare Bruce, och är bland annat känd som syskonen Kardashians styvpappa. Det här är stort – både för transpersoner och nöjesvärlden.

OS-guldmedaljören och realitystjärnan Caitlyn Jenner har slagit Barack Obamas twitterrekord, genom att få en miljon följare på den kortaste tiden någonsin: fyra timmar och tre minuter. Det är första gången Jenner ställer upp på en intervju och fotografering som Caitlyn, och sedan Vanity Fairs omslag publicerades i går kväll har bilderna spritt sig som en löpeld, bland annat med hashtaggen #welcomecaitlyn.

Caroline Hainer
Caroline Hainer tycker korsetten är ett intressant val av plagg för tidningsomslaget. Caroline Hainer Bild: Caroline Hainer caroline hainer

Omslaget delas överallt, och är så mycket mer än bara ett tidningsomslag och en sociala medier-boom.

- Det här är en person som ändå varit en känd manlig, väldigt pojkig person och dessutom atlet. Att en sådan person kan ändra kön är stort och spännande. Det betyder att vem som helst kan känna att de har ett annat kön än de är födda med. Det är något som finns bland oss, säger skönhetsskribenten Caroline Hainer.

Jenner har själv sagt att hon levt i en lögn, och presenterar sig nu i frihetens tecken – som kvinna. Men hur mycket handlar uppståndelsen om Jenner, och hur mycket handlar det om att det är en transperson på omslaget? Mest handlar det så klart om Jenner – vi älskar ju ändå våra kändisar.

- Det är någon man kunnat följa, från att vara en väldigt manlig man, till intervjun han gjorde med Diane Sawyer där han berättar om hur han känt det. Det här är en resa vi kunnat följa från första plats.

Att Jenner nu kommer ut som fulländad kvinna är ingen överraskning, men sättet hon presenteras på är kanske lite oväntat.

Det här är en person som valt att visa upp sig som kvinna med korsett, vilket är väldigt intressant. Historiskt sett är en korsett ett ganska kvinnofientligt plagg.

- Det här är en person som valt att visa upp sig som kvinna med korsett, vilket är väldigt intressant. Historiskt sett är en korsett ett ganska kvinnofientligt plagg. Det är något som formar former som inte finns där, och som låser in kvinnligheten.

Jenner porträtteras alltså med något som är väldigt typiskt kvinnligt, och Caroline tror inte att korsetten är vald av en slump.

- Den har dessutom som bieffekt att den är väldigt avslöjande för brösten och avsaknaden av manligt kön, som han i och för sig har kvar enligt intervjun, men man väljer att visa honom som att han inte har det, säger Caroline.

En trend, kanske?

För några månader sedan såg vi också Laverne Cox från tv-serien Orange is the new black på omslaget till tidningen Time. Man kunde nästan kalla det för en trend?

- Trenden i detta är väl i så fall att man försöker blir mer och mer intresserad av människoöden, och det är ju sympatiskt, säger Caroline.

Laverne Cox har också gått ut och sagt att hon är väldigt glad för Cailtyns skull, men tycker att fokus inte borde ligga på att hon är så vacker, utan att det borde vara mer fokus på hennes personlighet.

Handlar för mycket om utseendet

Jenner har fått en del kritik för sitt utseende. Hon är för snygg, hon är för kvinnlig … Många delar också bilderna genom att endast kommentera utseendet.

- Det är ett tveeggat svärd. Å ena sidan säger man att ”jättebra att du är den du vill vara, MEN du har ändå använt massa kosmetika för att bli den du är”. Det är på något vis så att du måste vara en vacker transperson för att bli fullt accepterad.

Fastän vi kanske inte kan tala om en renodlad trend, har omslagen i alla fall gjort att det är mer okej att lyfta upp transpersoner i offentligheten. Caroline tycker också det är intressant att jämföra omslagen på Vanity Fair och Time.

- På omslaget till Time ser vi bilden av en stark kvinna i helfigur, med huvudet högt. Hon utstrålar en stolthet. Jenner på Vanity Fair-omslaget är lite mer ihopkrupen, och bär som sagt korsett. Och själva rubriken är ”Kalla mig Caitlyn”, inte "Jag är Caitlyn".

”Alla transpersoner borde synas”

Panda Eriksson är en icke-binär transperson, alltså en person som inte passar in i binära könsuppfattningar, som kvinna eller man. Hens första reaktion på tidningsomslaget var positiv.

Panda Eriksson.
Panda Eriksson tycker alla transpersoner ska få synas. Panda Eriksson. Bild: Ami Koiranen panda eriksson

- Alla transpersoner borde synas. Det här ger också stöd till yngre som kämpar med sin egen identitet, säger Panda.

Panda har följt med Jenners resa i medierna, och till en början irriterade hen sig på hur hela ämnet behandlades.

- Det handlade om att det var en realitystjärna och det var väldigt sensationsinriktat. Man diskuterade mer hur familjen tog emot det än hur hon själv upplevde det.

Viktigt också i Finland

Omslaget har inte bara betydelse i USA, utan i hela världen, så också i Finland. Panda tycker som sagt att det är viktigt att transpersoner får synas. Diskussionen om synlighet uppstod redan förra året med Laverne Coxs omtalade omslag. Att det är atleter som stiger fram är också viktigt.

- Det är kanske inte jämförbart med att Saku Koivu kommer ut ur skåpet, men på en områdesnivå är det jämförbart på det sättet att hon har en idrottsbakgrund och är en människa som många kunnat se upp till.

Nu har Saku Koivu inte kommit ut som transperson och vi har faktiskt inte något motsvarande fall här i Finland. Panda tycker det skulle behövas, eftersom det är viktigt att vi pratar om det.

- Men det är ingen idé att söka efter det med ljus och lykta. Redan det att vi har idrottare som pratar öppet om homosexualitet är ju en sorts representation.

Vad hoppas du att omslaget ska ha för effekt?

- Att man inte osynliggör människor. Att alla har rätt att synas, fastän man inte uppfyller ett standardideal.

Nyligen publicerat - X3M