Hoppa till huvudinnehåll

Därför har borgåmörtarna svarta prickar

Så här kan mörtfiskar i Borgå å se ut.
Så här kan mörtfiskar i Borgå å se ut. Så här kan mörtfiskar i Borgå å se ut. svarta pricksjukan

Det blir allt vanligare att mörtfiskar i Borgå å har suspekta svarta prickar på kroppen. De här fiskarna har drabbats av en parasitsjukdom.

Det här visar resultatet i en undersökning gjord av Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f.

Svarta pricksjukan påträffades första gången i Finland år 1997. I Borgå dröjde det ända till 2005 innan man upptäckte fiskar med svarta prickar. Sjukdomen sprids via fåglar. I det här fallet är det i gråhägerns tarm som parasiten trivs.

häger
Parasiten lever i gråhägerns tarm. häger häger

Inga skäl till oro

Parasiten sprids från gråhägern till posthornssnäckor, och fiskarna får den i sin tur då de äter snäckorna. Parasiten kallas hägerns sugmask.

Trots att det här kan låta obehagligt är svarta pricksjukan inget att oroa sig för. Det säger Mikael Henriksson, biolog vid Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f.

- Parasiten försvagar visserligen fisken så den blir ett lättare byte för rovdjur, men människor drabbas inte av den på något sätt, säger Henriksson.

Flera orsaker

Att sjukdomen blivit vanligare i Borgå beror dels på att gråhägern blivit vanligare, dels på att mörtpopulationen i Borgå å är mycket stor. Den överstora mörtpopulationen beror i sin tur på övergödning.

- Dessutom kan klimatologiska skäl ha en inverkan. Uppvärmning av vattnet gör till exempel att parasiter trivs bättre, berättar Henriksson.

Parasiter som hägerns sugmask och fiskiglar är en naturlig del av vårt ekosystem. Fiskare och andra fiskintresserade kan alltså sova lugnt i natt.