Hoppa till huvudinnehåll

Hallplaner i Långvik ger invånare gråa hår

Så här ska Selännehallen se ut
Allaktivitetshallen skulle ha formen av en åtta, som var Teemu Selännes skjortnummer i ishockeyligan NHL. Så här ska Selännehallen se ut Bild: Poseidon Helsinki Oy långvik hotell

Planerna på en ishall i Långvik i Kyrkslätt skapar oro bland invånare. Henrik Gahmberg undrar varför kommunen inte ser området som en helhet.

Henrik Gahmberg, jurist, bor i Långvik nära spa-hotellet
Henrik Gahmberg Henrik Gahmberg, jurist, bor i Långvik nära spa-hotellet Bild: Yle/Helena von Alfthan långvik ishallsprojekt

Kongresshotellet i Långvik ligger inbäddad i grönska. På en bergknall ovanför hotellet vill ägarna bygga en allaktivitetshall där ishockeylag kan träna. Detaljplaneringen av området har ännu inte inletts, men finns i planeringsprogrammet.

- Det som kanske närmast oroar lokalinvånarna är att planeringen av Långviksområdet borde göras som en helhet. Långviksplanen har funnits på agendan inom kommunen, men varje år skjuts den upp, säger Henrik Gahmberg.

Här ska Selänne-hallen byggas
Selännehallen ska få plats ovanför parkeringsplatsen. Det är bara några hundra meter till Henrik Gahmbergs hem. Här ska Selänne-hallen byggas Bild: Yle/Helena von Alfthan långvik hotell

I det förslag till planläggningsprogram för åren 2016-2020 som samhällstekniska nämnden behandlade i maj ska området kring hotellet detaljplaneras inom de närmaste två åren, medan arbetet på en delgeneralplan för resten av Långvik ska påbörjas år 2019.

- Det är beklagligt om ett sådant här projekt lösryckt tas med. Det kommer att påverka all annan planering här, säger Gahmberg.

Hotellägaren vill ha en snabbare planering av området

Martti Ahto sitter i styrelsen för Långvik Capital och är Roman Rotenbergs rådgivare. Här vill de bygga Selännehallen.
Martti Ahto är Roman Rotenbergs rådgivare och sitter i styrelsen för Långvik Capital, bolaget som äger fastigheten och driver hotellet. Martti Ahto sitter i styrelsen för Långvik Capital och är Roman Rotenbergs rådgivare. Här vill de bygga Selännehallen. Bild: Yle/Helena von Alfthan långvik capital

Martti Ahto på Långvik Capital tycker att samarbetet med kommunen fungerat bra.

- Ibland önskar vi att saker skulle gå snabbare framåt, men det går i den takt som det går och vi har fått svar på våra frågor, säger Martti Ahto.

Allaktivitetshallen skulle bli en ishall, som också går att använda för andra aktiviteter.

I det här berget ska Selännehallen sprängas in
Tanken är att spränga in hallen i berget, på det sättet får hallen en bra värmeisolering. I det här berget ska Selännehallen sprängas in Bild: Yle/Helena von Alfthan långvik hotell

- Visst förstår jag synpunkten att det här projektet kunde föras framåt som en del av utvecklandet av ett större område.

Förutom hallen finns det planer på en utbyggnad av hotellet.

- Men jag ser det också så att de här två bitarna – en möjlig allaktivitetshall och en möjlig utbyggnad av hotellet – inte krånglar till områdets helhetsutveckling, utan snarare för det åt rätt håll, säger Martti Ahto.

Här ska hotellet utvidgas
På östra sidan om den nuvarande hotellbyggnaden planeras en tillbyggnad. Här ska hotellet utvidgas Bild: Yle/Helena von Alfthan långvik hotell

Trafikutredning pågår

Henrik Gahmberg har svårt att se några fördelar med projektet.

- Det är förstås en fördel för ägarna att försöka öka på fastighetens värde. Men det är svårt att tänka sig vad de omedelbara fördelarna för invånarna här skulle vara. Det finns en ishall i den här kommunen. Det finns alltså inget konkret behov av en hall, säger Henrik Gahmberg.

Martti Ahto påpekar att alla byggprojekt inte kommer att drivas framåt på en gång. Hallen är nummer ett på prioriteringslistan. Detaljplaneringen av området har ännu inte satt igång.

- Vi gör nu en utredning av trafiken. Vi väntar på resultaten som kommer efter sommaren. Utredningen ska sedan behandlas internt och med kommunen, säger Martti Ahto på Långvik Capital.