Hoppa till huvudinnehåll

Honka vinnare i alla tiders målkalas – "Smakar jättebra!"

Tuff och målrik final mellan HJK och Honka.
Målkalas i Tölö, Honka ett mål bättre. Tuff och målrik final mellan HJK och Honka. Bild: Str / Lehtikuva collin

FC Honkas damer lyckades besegra HJK i en underhållande och målrik final i den finska cupen i fotboll. Esbodamerna vände två underlägen och lyckades vinna matchen med 4-3 (2-2).

Honka vann cupen också förra säsongen och en av dem som tog sin andra raka cupseger var Linda Nyman.

– Vi låg under med både 0-1 och 1-2 och steg därifrån till seger, så det smakar nog jättebra, säger Honkas mittfältskämpe till Yle Sporten.

– Vi gav ifrån sig lite lätta mål, särskilt de två första, men det var roligt att spela ändå.

HJK ledde två gånger

HJK inledde målskyttet i den första halvleken och den 19:e spelminuten när en snabb kontring gav önskat resultat.

Ella Alakomi avslutade en lång rush på högerkanten med ett svepande inlägg mot bortre straffområdet. Essi Sainio smög fram och avslutade med ett tillslag och gav HJK ledningen med 1-0.

Honka hade fler kvalificerade chanser under den första halvleken. I den 26:e minuten kunde inte ens landslagsmålvakten Minna Meriluoto förhindra kvitteringen, som kom efter en snygg kombination.

Henna-Marika Malinen kom loss på vänsterkanten och hittade Anna Auvinen vid främre stolpen. Auvinen styrde in kvitteringen i nättaket från nära håll.

Målrikt värre

Bara några minuter efter kvitteringsmålet lyckades HJK igen. Honkaförsvaret slarvade i uppbyggnadsfasen och Kaisa Collin fick en djupledsboll vid straffområdets gräns, som hon snyggt förlängde i mål direkt på volley, millimetrar under Vera Varis ribba.

Bara sekunder före pausvilan lyckades Honka kvittera en andra gång. En vänsterhörna förpassades mot mål och Meriluoto lämnade retur. På den andra returen lyckades Riikka Hannula vräka in 2-2 bollen i mål, och 2-2 blev också pausresultatet.

I mitten av den andra halvleken gick Honka upp i ledning för första gången då lagkaptenen Auvinen petade in sitt andra mål för kvällen från nära håll.

Inom kort hade Honka fördubblat sin ledning när Malinen utnyttjade en målvaktsretur från Meriluoto och krutade in 4-2 från nära håll.

"Vår plan fungerade"

HJK lyckades få till stånd en sen reducering genom Sanna Mäki, men närmare än så kom laget inte.

– HJK lämnade ganska många gånger tre spelare uppe i andra halvlek, så vi var tvungna att säkra så inte våra stopprar skulle bli helt ensamma, beskriver Nyman den andra halvleken.

– Överlag fungerade vår spelplan helt som den skulle speciellt i andra halvlek. Vi försökte hålla bollen bättre uppe och lyckades helt bra.

Hur firar man guldet?

Finalen mellan HJK och Honka var den målrikaste damcupfinalen genom tiderna. Honkabacken Emma Koivisto valdes till matchens lirare.

Både Honka och HJK har samlat nio poäng på sex match i säsongsinledningen i ligan.

– Det har inte gått helt som förväntat för oss, så det här kan ge jättemycket energi också till ligan. Vi har haft bra och jättedåliga matcher – nu måste vi bara få bort de dåliga så blir det nog bra, ler Nyman.

Hur man ska fira en andra cuptitel på raken en regnig tisdagskväll i Helsingfors har den tidigare GBK-kaptenen Linda Nyman inget direkt svar på.

– Inte kan vi fira så mycket ännu, vi har match redan på lördag och därefter direkt på onsdag. Men vi får se vad lagkamraterna hittar på, avslutar hon.

Tidigare under dagen slog JyPK från Jyväskylä Kuusysi från Lahtis med 7-0 (3-0) i den så kallade ”Lilla” finalen.

Finlands Cup, final, damer

HJK – FC Honka 3-4 (2-2)
19 min 1-0 Essi Sainio
26 min 1-1 Anna Auvinen
29 min 2-1 Kaisa Collin
44 min 2-2 Riikka Hannula
68 min 2-3 Anna Auvinen
75 min 2-4 Henna-Riikka Malinen
93 min 3-4 Sanna Mäki

Lilla finalen
JyPK – Kuusysi 7-0 (3-0)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport