Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals fortfarande försvunna efter färjeolycka i Kina

Räddningsarbetet fortsätter i Kina efter den förödande färjeolyckan i Yangtzefloden. Fler än 400 människor befaras ha dött i olyckan.

Kryssningsfartyget var på väg från staden Nanjing till Chongqin då det kapsejsade i svårt väder.

Enligt statliga kinesiska medier hade fartyget 406 passagerare, fem resebyråanställda och 47 besättningsmedlemmar ombord då det sjönk. Av de 458 personerna ombord har bara ett dussintal räddats så här långt. De flesta passagerarna ska ha varit äldre kinesiska turister, av vilka de flesta hemma i Shanghaiområdet.

Enligt passagerarlistan var den äldste personen ombord 80 år gammal och den yngsta bara 3 år. De flesta passagerarna var mellan 60 och 70 år gamla.

Några simmade i land

En del av människorna ombord lyckades simma i land. Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua uppger att fartygets kapten och maskinchef finns bland de räddade.

De ska uppgett att fartyget kantrade på bara ett par minuter efter att det träffats av en cyklon. De har nu gripits för förhör.

Chefen för Kinas meteorologiska myndighet, Zhang Zuqiang, har på en presskonferens uttalat sig om att de inte kan vara säkra på fartyget plötsligt träffats av en cyklon men att de kan bekräfta att svåra väderförhållande rådde i området där den förödande olyckan inträffade.

Enligt ögonvittnesuppgifter tog det upp till två en halv timme före hjälpen nådde fram till olycksplatsen.

Rop på hjälp från skrovet

Räddningsarbetet pågår, men det har försvårats av kraftiga vindar och skyfall. Tusentals soldater har kommenderats att delta i räddningsarbetet.

150 båtar och över fler än 4000 personer har deltagit i räddningsarbetet.

Båten ligger på bara 15 meters djup och en del av skrovet är ovanför vattenytan. Kinesiska räddningsmyndigheter uppger att minst sex personer räddats från skrovet.

Kinesiska medier rapporterar att det fortfarande finns överlevande ombord på fartyget och att räddningsarbetare hörde rop på hjälp från fartyget ännu 12 timmar efter att det kantrat.

Bilder från olycksplatsen har visat en räddningsarbetare som hamrar på fartygsbottnen och väntar på svar.

Åtminstone fem dödsoffer har bekräftats, men med över 400 försvunna så beskrivs det här redan som en av de värsta olyckorna i Kina på flera år.

I Shanghai har oroliga anhöriga till resenärerna samlats vid resebyrån som anordnar kryssningar på Yangtzefloden. Många är upprörda eftersom de anser att så lite informerats om olyckan. Anhöriga har också samlats i staden Nanjing därifrån fartyget avgick.