Hoppa till huvudinnehåll

Många mjölksorter förvirrar i butiken

Mjölkhylla i mataffär
Mjölkhylla i mataffär Bild: Yle/Lucas Dahlström mjölkhylla

Det finns en uppsjö av olika sorters mjölk i butikshyllan. Utöver de gamla vanliga sorterna lättmjölk, fettfri mjölk och helmjölk dyker det upp allt fler. Numera finns det till exempel kaffemjölk, mjölk från frigående kor och kaffemjölk som går att vispa.

I fjol kom Valio ut med en mjölkprodukt som heter Arki-mjölkdryck, fritt översatt vardagsmjölkdryck. Vid första ögonkastet ser förpackningen ut som en alldeles vanlig mjölkburk och den finns i mjölkhyllan i butiken.

Innehåller mjölkpreparat

Produkten är avsevärt billigare än all annan mjölk. Börjar man titta närmare på innehållsförteckningen ser man också att innehållet i produkten är mjölk, mjölkpreparat och d-vitamin.

Mikael Svennas från Valio förklarar att mjölkpreparatet i mjölkdrycken är mjölk, där man har tagit bort proteinet. Den blandas sedan ut med vanlig mjölk så att slutresultatet blir en mjölkdryck som alltid har samma proteinhalt.

– Den här vardagsmjölken har ett standardiserat proteininnehåll på tre procent, när proteinhalten i vanlig mjölk varierar mellan tre och fyra procent, beroende på årstid och vad kon äter, säger Svennas.

Påverkar inte smaken

Svennas menar att smaken i Arki-mjölkdrycken inte påverkas av att man blandar i det proteinfria mjölkpreparatet.

– Beroende på mjölkens proteininnehåll blandas det in 10-20 procent mjölkpreparat i Arki-mjölken, så att den slutliga proteinhalten blir 3 procent, säger Svennas.

Förvirrande regler

Vid livsmedelsverket Evira är man mycket försiktig med att uttala sig om enskilda tillverkares produkter.

– Mjölk är sådant som har mjölkats från en eller flera kor, säger överinspektör Tuulikki Lehto vid Evira.

Om man standardiserar några andra komponenter än fettet i mjölken måste mjölken kallas mjölkdryck.

– Oftast gäller det laktosfri mjölkdryck, där man helt och hållet har tagit bort laktosen, säger Lehto. Men det gäller också när man standardiserar proteinhalten, så därför måste mjölk som har ett standardiserat proteininnehåll kallas mjölkdryck.

Däremot får man nog lägga till mineraler och proteiner i mjölken och fortfarande kalla den mjölk, så därför får till exempel mjölk som innehåller tillsatt protein kallas mjölk.

”Proteinet har ett värde”

Arki-mjölkdrycken är den billigaste av mjölkarna i mjölkhyllan. Den fettfria varianten har ett literpris på 0,64 euro.

– Lönsamheten i den här produkten ligger i att vi kan använda proteinet i andra produkter som har ett högre proteininnehåll, säger Svennas. Proteinet har ett värde, så ju högre proteinhalt en produkt har, desto mer värdefull är den, fortsätter han.

Valio har en mjölk som heter Plusmjölk, som har ett högre proteininnehåll än vanlig mjölk. Priset på den produkten är också nästan tre gånger högre än på Arki-mjölkdrycken.

– Från en biologisk och fysiologisk synpunkt har proteinet absolut ett värde, och då är det frågan om olika aminosyror, säger Mikael Fogelholm som är professor i näringslära vid Helsingfors universitet.

Fogelholm menar ändå att proteinets värde inte handlar om mängden protein i produkten utan om olika typer av protein.

– Kanske de menar hos Valio att det är fråga om ett sådant värde som konsumenten är beredd att betala för, säger Fogelholm.

Läs också