Hoppa till huvudinnehåll

Tongåvan samlar för nepaleserna

Nepalesisk familj vid ruinerna av sitt hem efter jordbävning
75-åriga Chitra Kumari Khatri framför sitt försörda hus Nepalesisk familj vid ruinerna av sitt hem efter jordbävning Bild: Palani Mohan / FRK jordbävningen i nepal. tongåvan

Den 25 april 2015 är ett datum som många nepaleser kommer att minnas. Det var den dagen vid middagstid då den kraftiga jordbävningen slog till bara några tiotals kilometer från huvudstaden Katmandu.

Historiska byggnader föll ihop, flera laviner begravde mänskor på Mount everest och värst av allt: ca 8000 personer dog. Utöver det skadades upptill 20 000 personer – samma mängd som invånare i en stad i storlek med Jakobstad eller Sibbo. Enligt Röda korset har jordbävningen påverkat över fem miljoner mänskors liv – lika många som hela Finlands befolkning.

Att jordbävningen påverkat livet betyder i många fall att man blivit av med hela sin egendom, sin familj och/eller sitt jobb. Att ta sig vidare i livet kräver hjälp av andra.

En av dem är 75-åriga Chitra Kumari Khatri som bor med sin make i byn Singati i provinsen Dolakhan, nordost om Katmandu. Ett kraftigt efterskalv slog till mot denna lummiga och bergiga trakt några veckor senare i ett av efterskalven. På grund av detta skalv är byn Singati ruinerad.

”Vi har förlorat hela vår egendom”, berättar Chitra Kumari Khatri till Röda Korsets biståndsarbetare framför sitt förstörda hus.

mänskor väntar på hjälphelikopter efter jordbävningen i Nepal
mänskor väntar på hjälphelikopter efter jordbävningen i Nepal Bild: Seppo Kujanpää / FRK jordbävningen i nepal

Tragedin glöms snabbt bort

Många av oss minns jordbävningen för en dryg månad sedan men det kommer snabbt andra nyheter och nepalesernas svåra situation glöms bort. Men nepaleserna har det jobbigt många år framöver och behovet av hjälp är enormt.

Röda korset var bland de första på plats och hjälpte katastrofoffren. Över 7000 frivilliga för Nepals röda kors har haft en viktig roll – bland annat levererar de biståndsmaterial till mänskorna i de bergiga landets avlägsna trakter som är svåra att nå. Röda korset har stött nepaleserna redan i förberedelsen för katastroferna sedan år 2004.

kvinna står på ruinerna efter jordbävning i Nepal
kvinna står på ruinerna efter jordbävning i Nepal Bild: Seppo Kujanpää / FRK jordbävningen i nepal

Hjälp Röda korset att hjälpa nepaleserna

Ge 15 € per SMS: skicka meddelandet SPR till nummer 16499

Ge 20 € per telefon: ring bidragstelefonen 0600 122 20 (20,28 € + lna/msa)

Via nätbanken (du behöver nätbankskoder)

Betala in önskad summa till katastroffondens konto FI06 2219 1800 0680 00, NDEAFIHH. Skriv Nepal i meddelandefältet.

Insamlingen startar fredagen den 5.6 kl 19.30 i Tongåvan

Läs också

Nyligen publicerat - Vega