Hoppa till huvudinnehåll

Alkohol hör ihop med dödsolyckor

Polis håller i alkometer.
Arkivbild. Polis håller i alkometer. Bild: Yle/Mikael Kokkola alkometrar,Razzia,Rattfylleri,Fylleri,alkometer

Polisen skärper övervakningen av rattfylleri nästa veckoslut. I fjol hade alkoholen del i nästan var femte dödsolycka i Finland.

Enligt polisen är rattfylleri fortfarande ett av de största hoten mot trafiksäkerheten.

Totalt skedde 163 trafikolyckor med dödlig utgång i Finland 2014. Kommissionen som undersöker trafikolyckorna kom fram till att i 27 fall (17 procent) hade någon inblandad part minst 0,5 promille alkohol i blodet.

Totalt dog 35 personer i olyckorna och nio skadades.

- Det typiska för olyckorna var att föraren av ett motordrivet fordon var kraftigt berusad av alkohol. I 7 av tio fall översteg alkoholhalten gränsen för grovt rattfylleri, säger polisöverinspektör Risto Lammi vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Dessutom hade 4 av 10 förare som körde alkoholpåverkade tidigare rattfylleridomar.

Helgerna värst

Procentuellt sett har andelen olyckor som kan relateras till alkohol sjunkit sedan 2012.

Enligt Risto Lammi är ändå varje olycka en för mycket.

De alkoholrelaterade olyckorna med dödlig utgång är koncentrerade till sommarmånaderna. De sker oftast mellan klockan 20 och 06 från fredag till söndag.

Därför riktar polisen övervakningen till i synnerhet dessa tidpunkter. Alla polisinrättningar i Finland deltar i övervakningen.

Övervakningsperioden är en del av det europeiska trafikpolisnätverkets (TISPOL) rusmedelsövervakningsperiod Drugs & Alcohol som genomförs i hela Europa.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten