Hoppa till huvudinnehåll

Daltar vi för mycket med våra husdjur?

hundar
hundar Bild: YLE/Mira Myllyniemi hunduppfödare

Är det så att vi ägnar våra djurvänner i hemmet alldeles för mycket uppmärksamhet? Och energi? Och pengar?

Yle Uutiset tittade nyligen på hur vår relation till våra husdjur ser ut och konstaterade att vi ofta daltar med dem mer än nödvändigt. Och det kan hända att vi har blivit mera pjoskiga, men det kan vara en bra sak, säger veterinären Lena Lindh:

- Det kan tyda på att vi behandlar våra djur bättre och vill ge dem en bättre vardag, säger hon.

Lena Lindh, veterinär
Lena är helt ok med lite daltande Lena Lindh, veterinär Bild: Yle lena lindh

Lena ser inte daltandet som ett problem utan snarare motsatsen, att folk misssköter, vanvårdar och överger sina djur som något man måste ta tag i. Hon tar upp exempelvis folk som skaffar hundar och använder dem som valpfabriker.

- Om jag ska välja, skulle jag hellre lösa det problemet än att folk bryr sig för mycket om sina djur.

Hångla med hunden

Men även daltande kan ju gå till överdrift, och kärleken till sitt husdjur bör ha gränser, tycker Lena. Det kan gå riktigt för långt när djuret blir mer än bara en bara ett sällskapsdjur, och Lena berättar att man som veterinär ofta stöter på fall där det kan vara sexuella förhållanden mellan djur och ägare. Och det är ju ett problem av en helt annan art.

- Det finns folk som har speciella förhållanden till sina djur, och även om man inte alltid exakt kan säga vad, så märker man att det är något som inte går helt rätt till.

Det att du tille exmpel äger en hund och har ett sexuellt förhållande med den är inte på något sätt acceptabelt i Lenas ögon.

Som hundägare har du ett ansvar, säger Lena. Hunden kan ju inte säga nej, precis.

- Som hundägare har du ett ansvar, säger Lena. Hunden kan ju inte säga nej, precis. En tik har ju löptid då den kan acceptera vissa beteenden av sin ägare, den står still och svänger på svansen och så, men det gör det ju inte mera rätt.

Lena har även varit i en situation där ägaren har hånglat med sin hund vid veterinärbesöket.

- För den här ägaren och hunden var det en helt normal situation, som säkert upprepas i hemmet. Men min roll där är inte att befatta mig med deras relation, utan jag har mitt jobb som veterinär. Jag gjorde det jag kunde göra för att få dem att sluta.

Hur mycket daltande är för mycket?

Bandet man har med sitt husdjur kan ju vara intensivt även om man inte har sex med dem. Det finns studier som visar att hudsjur har positiva effekter på människors hälsa och psyke.

Djuret tar en slags ersättande roll och blir jätteviktig

- Det beror på i vilken situation ägaren är i. Om en ägare har mist en nära anhörig så kanske djuret tar en slags ersättande roll och blir jätteviktig, och det måste vi som veterinärer ta i beaktande och skaffa oss en helhetsbild av vad läget är.

Överdrivet daltande kan ju vara till exempel att klä den i alla möjliga plagg eller dyra smycken eller annat som kanske inte är helt naturligt för hunden. Att lägga stora pengar på försäkringar däremot är helt normalt och vanligt, menar Lena.

Vård av en hund som insjuknar kan bli otroligt dyrt och då är det jättebra att ha en försäkring. Lena upplever emellanåt fall där djur avlivas för att ägaren inte har råd att låta den behandlas, och det är ju alltid ledsamt.

Människa vs djur

Det är många som har djur i sin närhet och ger dem ganska stora friheter, som att klättra och sova på möblerna eller äta mat från matbordet ( inte sällan ägarens mat ). Lena själv tycker att man ändå måste komma ihåg att det är fråga om djur.

Jag drar en tydlig gräns mellan djur och människor


- Det här är subjektivt, men jag drar en tydlig gräns mellan djur och människor. Mina hundar hemma uppnår aldrig samma status som mina barn, till exempel, hur de än gör. De lever enligt hur vårt hushåll kräver.

Hundar som är ouppfostrade och bestämmer vem som gör vad i hushållet är inte acceptabelt, säger Lena.

När ska man släppa taget?

Men det är svårt att släppa taget om någon som är en stor del av ens liv, oavsett om det är ett djur eller en människa. Så när vet man att det är dags att låta dem gå vidare?

- Det beror på, säger Lena.

När man gör större ingrepp så måste man beakta hur den är, om den är lugn och trygg och om hälsan är stabil i övrigt. Ska man utsätta den för operationer och rehabilitering eller kontinuerliga behandlingar och annat? Ibland kan själva processen orsaka så mycket stress att det inte är bra för djuret om den är skygg och har svårt för människor.

- Jag har själv labradorer och hade en som fick elakartad cancer. Då ansåg jag att mitt ansvar för hunden var att ta bort den. Jag resonerade som så att jag ville ha kvalitet hellre än kvantitet.

Jag resonerade som så att jag ville ha kvalitet hellre än kvantitet

Ingen vet hur länge eller vilken kvalitet den hade haft om den levt lite längre, berättar Lena. Veterinärer med specialkunskaper kanske skulle tycka annorlunda, men Lena valde att lita på sitt omdöme.

Nyligen publicerat - X3M