Hoppa till huvudinnehåll

Floristens jobb – mycket mer än du tror

Kyra Kiiski
Kyra Kiiski kyra kiiski

De flesta tror att floristens jobb är att bara stå och sälja blommor, men är det verkligen så? Floristen Kyra berättar vad det egentligen går ut på och slår hål på myten att orkidéer är svårskötta.

En florists arbete är som bartenderns, det är mest jobb på helger och högtider, då folk är lediga. Under en vanlig vecka är tisdagen den lugnaste dagen, eller som Janne uttrycker det: vem skulle fira något på en tisdag?

Svåra önskemål

Arbetet som florist är inte alltid lätt, ibland kommer kunderna med mindre vackra bukettönskemål. Vad gör man då?
- Då brukar jag föreslå att hur skulle det vara med denhär hortensian, den finns i varje tidning. Kunden ändrar sig oftast helt.

Kyra berättar också att myten om hur svårt det är att sköta orkidéer är falsk, de behöver bara vattnas en gång i veckan.

Latin – inte så lätt

Kyras floristkarriär började som 15-åring med en prao-period i en blombutik. Där jobbade hon sedan på somrarna och efter gymnasiet spenderade hon sitt mellanår där. Efter det kändes det naturligt att med ett läroavtal utbilda sig till florist.

Fastän Kyra är utbildad florist, kan hon inte de latinska namnen på allt för många växter. Hon kommer inte ihåg vad rosen heter, men grönväxten murgröna heter Hedera helix.

Spikar och begravningar

En av floristens mindre kända arbetsuppgifter är att spika fast kistbuketter på kistor inför begravningar. Kyra tycker det är obehagligt att vara i det kalla unkna rummet med flera lik, lyckligtvis är man sällan ensam.

Succémorgons Fredrika, som också jobbat i en blombutik, har själv varit i samma situation. Hon vågade inte spika fast kistbuketten och hittade dessutom en bekant bland liken.

Text: Lotta Puisto.
Lotta är en av våra schyssta sommarjobbare på Radio X3M.