Hoppa till huvudinnehåll

Glasblåsning och golf på Vänoxa

Vänoxa
Västergården på Vänoxa. Vänoxa Bild: Yle/Nicke Packalén vänoxa

Den lilla ön Vänoxa utanför Dalsbruk i Kimitoöns kommun är full av överraskningar. Där håller man på med glasblåsning, och dessutom finns det en golfbana med 10 hål.

Mannen bakom allt det här heter Jonas Hohenthal, en man som inte tycks veta vad det innebär att bli pensionär trots att han är nästan 70 år gammal.

Jonas Hohenthal
Jonas Hohenthal förevisar en del av sin glaskonst. Jonas Hohenthal Bild: Yle/Nicke Packalén wenoxa

Hohenthal är ursprungligen keramiker och han har bott både i Finland och Sverige. Glasblåsningen började han med för tre år sedan och han får hjälp bland annat av sin son.

- När jag såg hur de blåste glas i Muurla började det spira en idé om att bygga en glashytta. Och så blev det, berättar Hohenthal.

Produkterna är både dricksglas och mer konstnärliga föremål.

Ett annat projekt som har sysselsatt Hohenthal en längre tid är golfbanan som han har byggt på Vänoxa. Han började bygga den för ungefär 25 år sedan och det tionde hålet blev färdigt för tre år sedan.

- Jag är ganska lätt ledd så när några av mina vänner talade om att golf är fantastiskt roligt så började jag ta reda på hur man bygger en golfbana. Första året hade vi ett hål och nu har vi tio och nu är jag nöjd med det, säger Hohenthal.

Golfbanan på Vänoxa
Wenoxa golf Golfbanan på Vänoxa Bild: Yle/Nicke Packalén wenoxa golf

Spelarna är främst sådana som bor ute i skärgården på sommaren. Men det finns också spelare som bongar golfbanor och vill spela på alla banor i Finland.

- Som mest kan vi ha 20-25 spelare under en och samma dag.

En golfbana måste skötas för att hållas i bra skick men Hohenthal har kommit på en lysande idé för att komma lättare undan.

- Greenerna är konstgjorda. Det skulle inte fungera annars för vanliga greener måste skötas minutiöst för att fungera. Här har vi evergreener, förklarar Hohenthal.

Det finns inga övernattningsfaciliteter och ingen öppen gästhamn på Vänoxa så de som besöker Hohenthal är dagsgäster som åker iväg till kvällen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland