Hoppa till huvudinnehåll

Konstfestivalen Olohuone intar Åbo

Olohuone i åbo bjuder på performance
Festivalen bjuder bland annat på improviserad performans. Det är upp till publiken att avgöra om det är konst eller inte. Olohuone i åbo bjuder på performance Bild: Stefan Crämer olohuone åbo

Konstfestivalen Olohuone arrangeras i år för tionde gången i Åbo. Rekordmånga konstnärer deltar med konstverk runt om i staden.

Varje år har haft sitt eget tema och i år är temat Taidetta(ko)?! vilket på svenska kunde översättas till Konst, eller?!

Vad är konst?

- Det är upp till åskådaren att avgöra huruvida du upplever det som konst eller inte. Vilket det i och för sig alltid är när det handlar om konst, säger Erika Halonen som varit med och ordnat festivalen i flera år.

Konstverken är ett ställningstagande och vill också locka publiken till interaktion. Konstverken tar ställning till, ifrågasätter och kommenterar bland annat Östersjöns tillstånd, konstnärers utkomst, vad konsten får kosta och hurdan kritik konstnärer ska tåla.

Ett av konstverken är en slags improviserad performans med gruppen Bäst före. För en liten slant får åskådaren "dra i snöret" liksom på tivoli. Vinsten är garanterad och priset är en slumpmässig performans som medlemmarna i gruppen tar sig an oavsett om de är bra på det eller inte.

Publiken avgör

Efteråt får personen som drog i snöret avgöra om det hen såg var konst eller inte. Ifall svaret är nej riskerar konstnären få en tomat kastad på sig, den klassiska symbolen för ett misslyckande. Med detta lyfts det fram hur konstnärer som uppför offentliga konstverk sätter sig i en situation där de kan utsättas för kritik, lovord och skam. Konstnären får tåla publikens åsikter.

Mera information om samtliga medverkande konstnärer och deras konstverk hittar du här (på finska).

Festivalen Olohuone 306,4 km² pågår 10-13. juni. Konstnärerna som deltar representerar flera olika konstformer: från installationer och animationer till performans och dans. Programmet hittar du här.

Läs också