Hoppa till huvudinnehåll

Loppmarknaden Valtteri får en efterföljare

Loppmarknaden Konepajan Bruno är 1 200 kvadratmeter stor och har plats för 175 bord.
Loppmarknaden Konepajan Bruno är 1 200 kvadratmeter stor och har plats för 175 bord. Loppmarknaden Konepajan Bruno är 1 200 kvadratmeter stor och har plats för 175 bord. Bild: Jakke Nikkarinen konepajan bruno

En ny loppmarknad öppnar i Fredriksbergs gamla verkstadsområde mellan Vallgård och Åshöjden i Helsingfors.

Konepajan Bruno blir en efterföljare till loppmarknaden Valtteri som fick ge vika för kontorsutrymmen i slutet av 2012.

Störst i Helsingfors

Valtteri som också fanns i det gamla verkstadsområdet var Finlands största inomhus loppmarknad med omkring 300 bord. Den nya loppmarknaden kan inte titulera sig Finlands största, men med sina 175 bord blir den åtminstone störst i Helsingfors.

VR:s verkstadsverksamhet i byggnaden upphörde redan i mitten av 1990-talet. I början av 2000-talet var ett tiotal mindre företag verksamma i byggnaden, men även de flyttade bort en efter en på grund av kortvariga hyreskontrakt.

Fick namn efter byggnadens arkitekt

Det är fotograferna Ilkka Hietala och Jakke Nikkarinen som öppnar den nya loppmarknaden. Idén till loppmarknaden föddes när de såg att den sista företagaren i verkstaden skulle flytta ut.

Namnet Konepajan Bruno (maskinverkstadens Bruno) står för arkitekten Bruno Granholm som ritade Fredriksbergs verkstad i slutet av 1800-talet.

Bruno öppnar den 13 juni. Till en början har den öppet bara på lördagar och söndagar. Företagarna har planer om att öppna ett kafé i samband med loppmarknaden.

Det går också att ordna olika evenemang i byggnaden.

Adressen till loppmarknaden är Aleksis Kivis gata 17 A.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen