Hoppa till huvudinnehåll

Med övervakade evenemang undviks stök

Tonåringar som röker och dricker öl.
Arkivbild. Tonåringar som röker och dricker öl. Bild: Yle/Tiina Karjalainen alkohol

Kesäloma Express kallas satsningen i Tavastehus inför skolavslutningen och den har ordnats i tolv år med gott resultat. I slottsparken i Tavastehus samlades 5000 personer utan att några ordningsproblem uppstod. Hur är det möjligt?

I Jakobstad samlades ungdomar från regionen, inte bara från Jakobstad för att festa efter skolavslutningen. Ingenting speciellt program ordnades för ungdomarna, polisen hade bara normal helgbemanning. Skolparken blev det naturliga samlingsstället.

Det finns exempel från större städer i landet där man med en målmedveten satsning lyckats ordna en vettig ram för skolavslutningsfirandet, Tavastehus är ett exempel på den saken. I tolv år har evenemanget Kesäloma Express ordnats av ungdomsledarna i Tavastehus med benäget bistånd av polisen, de sociala myndigheterna , församlingen och Lions och liknande frivilliga organisationer.

- I Tavastehus har vi satsat på att bry oss om ungdomarna året runt och samarbetar med alla som har med ungdomar att göra. Vi vill erbjuda ett alternativ för ett gott liv, säger ungdomsledaren Auvo Karhumaa i Tavastehus.

Satsningen i slottsparken i Tavastehus riktar sig inte enbart till ungdomar, barnfamiljer deltar också och i år fanns 5000 personer på plats. Inga alkolpåverkade tilläts delta i evenemanget. Publiken bjöds på musik av populära band, gratis grillkorv och våfflor.

Kesäloma Express är det största enskilda projektet som ungdomssektorn i Tavastehus satsar på under året.

Karleby satsar på liknande sätt som Tavastehus

I Karleby kallas ungdomsevenemanget Nollapiste och det ordnades nu för tredje året i Västra parken. Nollapiste syftar på att det hela är en drogfri tillställning, noll promille. Det fanns 2 000-3 000 ungdomar på plats i parken som var inhägnad med tillfälliga stängsel för att det skulle vara möjligt att vid behov kontrollera om någon var alkoholpåverkad. Inträdet var däremot fritt.

- Budgeten ligger på cirka 20 000 euro men det handlar inte bara om skolavslutningen, det finns en beställning på ungdomskultur överlag och på det här sättet slår vi flera flugor i en smäll, säger bildningsdirektör Sampo Purontaus.

Läs också