Hoppa till huvudinnehåll

På förbjuden fest i Iran

iran
iran Bild: Yle/Jessica Stolzmann iran

I Iran är det förbjudet att dansa och dricka alkohol. Det är ändå vad många gör i smyg. Vi har följt med Yasmin och hennes pojkvän Ali på en hemmafest i Teheran.

Så fort Yasmin kommer innanför porten tar hon av sig sin tunika och huvudduk. Hon drar händerna genom det långa mörka håret och förklarar att det är så här man umgås med sina vänner i Iran.

- Det är ju egentligen förbjudet, men det är ändå vanligt att folk träffas så här på privata tillställningar.

Yasmin är klädd i åtsittande jeans och en liten top. I Iran måste en kvinna enligt lag täcka sitt hår med huvudduk och bära kläder som inte avslöjar kroppens former. Följer man inte lagen kan man bestraffas med böter eller upp till två månaders fängelse.

Festen ordnas av Yasmins vän Amir. Han är cirka trettiofem år gammal och har själv bryggt ölen han bjuder på. Yasmin och hennes väninnor blir snabbt berusade.


iran
iran Bild: Yle/Jessica Stolzmann iran

Många unga vill flytta utomlands

I Iran bor ungdomarna hemma ända tills de gifter sig. Trots att Yasmin är över trettio år gammal och har ett jobb så bor hon med sin mamma och pappa.

Precis som många andra iranska kvinnor är hon välutbildad och talar flytande engelska trots att hon aldrig varit utomlands. Hon har studerat grafisk design.

- Iranska kvinnor är starka, säger hon medan hon dansar i takt med musiken. Utomlands tror många att vi är araber, men vi är perser.

Yasmin och Ali har sällskapat i några månader. Yasmins föräldrar vet inte om Ali.

Ali är lång och stilig, men har en sorgsen blick. Man kan på långt håll se att han är frustrerad. Han är 28 år, färdig ingenjör, men har inte hittat jobb.

- I Iran måste du har kontakter för att få ett jobb, säger han uppgivet. Jag vill flytta till USA. Jag väntar som bäst på besked. Jag har sökt ett stipendium.

Yasmin vill också flytta utomlands. Trots att många iranier hoppas på förändringar i och med att Iran som bäst förhandlar med väst om sitt kärnenergiprogram så är Yasmin inte särskilt hoppfull.

- Rötterna är ruttna, säger hon och menar att så länge de konservativa har makten och landet styrs av islam så kommer inga förändringar att ske.

iran
iran Bild: Yle/Jessica Stolzmann iran

Innan de kom till festen blev Yasmin och Ali stoppade av sedlighetspolisen. Polisen hade närmat sig dem och bett Yasmin rätta till huvudduken. För mycket hår syntes.

- För bara tio år sedan hände det hela tiden. De kom och frågade vad man heter och vilket förhållande man har till kvinnan som man rör sig med, förklarar Ali. Men nu händer det mera sällan.

Ali och Yasmin brukar träffas i parken eller gå på restaurang. På offentliga ställen kan de hålla varandra i handen.

Yasmin säger att hon inte bryr sig och att hon väl kunde kyssa sin pojkvän på offentliga ställen. Men för Ali är det otänkbart. Det är helt enkelt förbjudet, säger han.

iran
iran Bild: Yle/Jessica Stolzmann iran

Friheten det viktigaste

Yasmin är inte som de flesta andra iranska kvinnor. Hon vill inte gifta sig och få barn.

- Jag vill ha frihet, säger hon. Jag vill inte att någon bestämmer över mig.

I Iran är det vanligt att också välutbildade kvinnor stannar hemma och tar hand om familjen efter att de gift sig. Enligt sharialagarna är kvinnan mindre värd. Om en kvinna är otrogen kan hon stenas till döds, det samma gäller inte mannen. Det är inte heller lika lätt för en kvinna att begära skilsmässa som för en man.

Yasmin är trött på det konservativa styret som begränsar hennes liv. År 2009 deltog hon i den gröna rörelsens massprotester mot att president Mahmoud Ahmadinejad hade blivit återvald. De anklagade regimen för fusk och bemöttes av gummikulor, tårgas och fängslanden.

- Det var så farligt, säger Yasmin lågmält. Jag deltog i alla demonstrationer. Många av mina vänner greps och fängslades.

Yasmin var i ett skede riktigt rädd. En utländsk journalist tog en bild av henne och den fanns överallt på nätet. Hon var rädd att polisen skulle leta upp henne och sätta henne i fängelset.

iran, gröna rörelsen, 2009
Massprotester i Iran år 2009 iran, gröna rörelsen, 2009 Bild: 2008 Hamed Saber gröna rörelsen

Några fler demonstrationer blir det inte, tror hon.

- Vi har sett hur det har gått runtom i Mellanöstern efter att folket demonstrerat och krävt demokrati och frihet. Iran är inte moget, tror hon. Alla som var med då har flytt landet. Det vill jag också göra.

Efter några glas öl tystnar musiken. Klockan är tolv och gänget på festen har nästan nyktrat till. Det är dags för Yasmin att klä på sig huvudduken och tunikan igen och åka hem till mamma och pappa.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes