Hoppa till huvudinnehåll

Snart går vi till läkare via internet

Huvudingången till Norrlands universitetssjukhus
Huvudingången till Norrlands universitetssjukhus. Huvudingången till Norrlands universitetssjukhus Bild: Västerbottens landsting/Elisabeth Sund umeå sjukhus

Västerbottens landsting är bäst i Sverige på vård på distans. Här hemma har vi inte kommit fullt så långt.

I Västerbottens landssting finns det 30-40 olika metoder för vård på distans. Landstinget har 250 större anläggningar och 1 000 enklare webbkameror runt om i bygden.

Trots att Vasa sjukvårdsdistrikt slutit ett samarbetsavtal med universitetssjukhuset i Umeå betyder det inte att vi ska börja gå till svenska läkare via internet.

- Det vi först och främst har tänkt att avtalet ska gälla är brådskande fall, säger direktör Göran Honga vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt
Göran Honga. Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt Bild: Yle/Kati Enkvist honga

Han tillägger att det främst handlar om kirurgi och i viss mån inre medicin som ska skötas via samarbetsavtalet.

Också här om 10-15 år

Västerbottens landsting är utbrett och glest befolkat. Därför har man valt att satsa på vård på distans och det har gett flera fördelar.

Strateg Göran Algers säger att det gett fördelar för ekonomin, effektiviteten och möjligheten till jämlik vård.

Strateg Göran Algers i ett videokonferensrum på logopedavdelningen på Norrlands universitetssjukhus.
Göran Algers. Strateg Göran Algers i ett videokonferensrum på logopedavdelningen på Norrlands universitetssjukhus. Bild: Yle/Sofi Nordmyr algers

- Vi har också märkt att vårdresultatet blivit bättre när patienten fått gå till logopeden hemma i stället för att resa 60 mil.

Metoderna är många för vården på distans i Västerbotten. Det kan handla om att du tar ett foto av ditt hudproblem, mailar det till hudläkaren och sedan får en tid hos hen via videokonferens.

I vissa fall lånar landstinget också ut teknik till patienter. För logopedpatienter behövs det ordentlig utrustning eftersom det är viktigt att höra och se varanda ordentligt.

Direktör Honga i Vasa sjukvårdsdistrikt tror att vi också kommer att gå mot den här typen av vård. I dagsläget är det endast konsultationer mellan sjukhusen som faller inom ramen för vård på distans.

Behovet av hälsostationer minskar när tekniken blir bättre och billigare och inom 10-15 år har vi också vård på distans.

Men allt är inte positivt enligt Honga.

- Vid svåra sjukdomar är det viktigt att patienten och läkaren får mötas ansikte mot ansikte. Det finns inte teknik idag som skulle kunna ge det ett sådant möte ger.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten