Hoppa till huvudinnehåll

Svenska eller ryska i Tohmajärvi?

Ja tack till frivillig skolsvenska. Det säger man i den lilla kommunen Tohmajärvi i Norra Karelen.

I Tohmajärvi, som ligger vid östgränsen 50 km från Joensuu, har man redan tidigare uttryckt önskemål om att få testa frivillig svenska. Nu gläder man sig åt den nya regeringens planer. Regeringen vill nämligen utreda om man skulle kunna göra regionala försök med frivillig skolsvenska.

I Tohmajärvi skulle eleverna få välja mellan svenska och ryska som obligatoriskt främmande språk.

- Den som vill bo här i östra Finland har helt enkelt så stor nytta av ryskan, både i affärslivet och livet i övrigt, säger kommundirekör Olli Riikonen.

Redan nu är det fullt möjligt att läsa ryska i Tohmajärvi, vid sidan av den obligatoriska svenskan. Men få vill läsa båda språken.

- Eleverna är inte motiverade att läsa flera språk, och därför vore det bra om de fick välja, säger Matias Valoaho som är rektor för högstadieskolan Tietäväisen koulu och gymnasiet Tohmajärven lukio.

Eleverna stöder svenskan

En rundfråga bland skolans elever tyder ändå på att svenskan skulle hålla ställningarna i Tohmajärvi, även om den blev frivillig.

- Vi skulle ha valt svenska även om det hade varit frivilligt när vi började läsa svenska i skolan, säger Helena Nikkinen, Ella Pirhonen, Micaela Lindsberg och Ella Jumppanen med en mun. Orsaken är enligt flickorna att de tror de kommer ha nytta av svenskan i framtiden.

- Knappast stannar jag kvar i Tohmajärvi utan flyttar säkert söderut, och då behöver jag kunna svenska, säger Ella Pirhonen, och de andra instämmer.

Experimentet delar åsikterna

Helena Nikkinen tycker inte att idén med ett experiment är särskilt bra.

- För att få en bra tjänst krävs kunskaper i svenska, och den som inte har läst svenska missar ju chansen. Visst är det bra att läsa ryska, men inte att ersätta svenskan med ryska, säger Helena Nikkinen.

Ella Jumppanen däremot tycker att ett experiment kunde vara bra. - Då får man ju välja vad man vill, säger hon.

Micaela Lindsberg hör till de få i skolan som läser ryska vid sidan av svenska. Hon tror att de flesta eleverna i skolan skulle välja svenska om valet var fritt.

- Ryskan är så pass mycket svårare än svenskan. Man måste ju till och med lära sig ett nytt alfabet, säger hon.

Rektor Matias Valoaho instämmer.

- Helt säkert skulle svenskan vara populärare. Med det är viktigt att man får välja, säger han.

Tohmajärvi
Tohmajärvi Bild: Yle tohmajärvi