Hoppa till huvudinnehåll

Tyckt till om Åbo via nya app

Man och telefon,
Man och telefon, Bild: Creative Commons / Jan Vašek smarttelefon

Säg vad du tycker om Åbo via ny app. Mobilappen Täsä ska göra det lättare och roligare att delta i stadsplaneringen.

Via mobilapen Täsä ska allmänheten få säga sitt om Åbo stad. Staden testar den nya mobilappen under perioden juni till september.

Appen ska väcka diskussion

Med hjälp av appen kan Åboborna kommentera stadsplaneringen och utvecklandet av olika områden i Åbo. Via appen får allmänheten "uppgifter" som staden vill ha motiverade svar på. Stadsborna kan också ge varandra uppgifter.

Målet är att de frågor och åsikter som lyfts fram i appen ska diskuteras och det är möjligt att kommentera och gilla inläggen. I appen finns också en karta där man kan se de olika förslagen.

Hoppas på nya idéer och synvinklar

Sampo Ruoppila som är projektledare och forskningsdirektör vid Åbo universitet, har höga förväntningar på apppen.

- Vi förväntar oss att stadsborna kommer med goda idéer och synvinklar som tjänstemännen inte har kommit att tänka på tidigare.

Används för stadsplanering och forskning

Mobilappen är en del av ett gemensamt forskningsprojekt i mobil delaktighet som Åbo universitet utför i samarbete med Örebro universitet och det telekommunikativa centret FTW i Wien.

Informationen som staden får via appen kommer dels att användas inom beredningen av stadsplaneringen och beslutsfattandet i Åbo och dels för forskningen kring mobil delaktighet.

Mobilappen Täsä kan laddas ner gratis till alla smarttelefoner och pekplattor.

Läs också