Hoppa till huvudinnehåll

Åstrand: Aldrig mera Teneriffa!

Jonathan Åstrand har sparkat igång tävlingssäsongen efter en vinter som spenderats på träningsläger utomlands. USA och Florida var en inspirerande upplevelse, men till Teneriffa tänker 29-åringen inte återvända!

Yle Sporten träffade Åstrand på hemmaplan i Närpes där han var med och följde sin sambo Erica Hjerpes förehavanden i stavtävlingen vid Tomatspelen. Något löpande på Mosedal blev det inte för hemmasonen, premiären genomfördes i all hast i Tyskland förra veckoslutet.

Premiären var allt annat än lyckad. Tiden blev 10,98 i kraftig motvind i Weinheim den 30 maj.

– Det gick inte riktigt som planerat. Uppvärmningen och allt kändes riktigt bra, men när jag väl kom i startblocken och började löpa var det motvind och kallt och bedrövligt och smakade inte alls bra. Jag slutade helt enkelt springa, berättar Åstrand.

Tävlingen i Tyskland gick på 100 meter medan han i helgen kommer att löpa säsongens första 200 meters lopp på en gala i Genève.

– Jag åker dit som vanligt då det är säsongens första 200 meter. Det krävs alltid någon notering innan det riktigt lossnar. Jag får hoppas på en bra tävling, några tidsmål har jag inte satt upp. Så länge det blir fina vindar och bra väder är jag nöjd.

USA yes, Teneriffa no!

Träningssäsongen för Åstrand var uppdelad i två större block. Först vistades Kraft-löparen tre veckor i Florida i USA och åkte sen efter en kort finlandsvistelse på ett fem veckor långt läger på Teneriffa.

– USA var bra! Jag trivdes i Florida allting rullade på och fungerade bra, det var skönt att testa något helt nytt efter många år i följd med samma koncept.

Efter USA vände Åstrand hem en vecka innan han reste till trygga och bekanta Teneriffa igen.

– Där var allt som vanligt. Det började smaka trä hela stället, de negativa känslorna övervägde de positiva när man vandrade till träningsplanen. Jag vågar nästan lova att det var sista gången jag tränade på det stället!

Även om tristessen tog över och hotelldöden infann sig fanns det ingen möjlighet för Åstrand att lägga om sina planer.

– Jag hade ju bokade returbiljetterna färdigt så det vara bara att bita ihop. Jag konstaterade skämtsamt åt mina resekumpaner att man snart borde förse sig med antidepressiva mediciner för att klara av tiden där. Det får nog räcka med det där stället, skrattade Åstrand.

VM ett delmål, OS huvudmålet

Under träningssäsongen har Åstrand som vanligt fått sparrning av andra sprintlöpare i landslagsringen och för första gången på länge haft en relativt lång och jämn period fri från skador och problem.

Formtoppen har under tidigare år haft en tendens att komma för tidigit för Åstrand.

– Jag har inte prickat in något, men jag har nog tänkt ta det lugnare i de första tävlingarna och pressa allt för mycket. Formen får infinna sig senast vid FM, ifall man tänker tävla vid VM.

Tänker Åstrand medverka i Peking måste det gå undan på det halva banvarvet. Hans personliga rekord på 20,50 löpte han i Turkiet för snart fyra år sedan och just 20,50 är också kvalgränsen till VM i augusti.

– Det finns nog i kroppen. Det har jag märkt på träningarna, men just nu känns det som att springa med handbromsen på. Jag har ändå haft bra träningar och lyckats med mina längre drag som visat att det inte skall vara något problem om och då allt stämmer.

Åstrand säger till Yle Sporten att det som främst driver honom just nu är drömmen om att ännu en gång få representera Finland vid ett OS. Den chansen kommer sommaren 2016, då Åstrand redan hunnit bli 30 år gammal.

Någon ålderskris har han inte hunnit med ännu.

– Du ser ju, jag ser ut som om jag vore 15 år fortfarande! Visst känner man av i kroppen att det inte är lika lätt som då man var tonåring, men nog siktar jag alltjämt vidare. Jag får ju snart delta i veterantävlingarna. Åldern är nog enbart en positiv grej, man har liksom varit med förr, konstaterade Åstrand med sitt sedvanliga leende.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport