Hoppa till huvudinnehåll

”Att spara en miljard betyder inte slutet för välfärdssamhället”

Regeringens planer på att skära i kommunernas uppgifter är ett allvarligt mot välfärdssamhället, säger Silvia Modig (VF). Välfärdsbygget vacklar inte av att man sparar en miljard, svarar Ilkka Haavisto från EVA.

Enligt Modig är skrivningen i regeringsprogrammet om att staten ska frångå detaljstyrningen i fråga om kommunernas uppgifter endast ett illa dolt försök att skära i kommuninvånarnas välfärdstjänster.

- Jag är mycket oroad över regeringens planer. De tjänster vi talar om, den reglering vi talar om är det vi kallar välfärdsstaten. Håller vi på att slopa den?

Ilkka Haavisto är inte lika pessimistisk som Modig. Enligt honom är det nödvändigt att kommunerna får ordning på sin ekonomi:

- När man inledde kommunreformen år 2005 var de kommunala utgifterna 28 miljarder. I dag är de över 40 miljarder. Att man nu försöker effektivera med en miljard betyder inte slutet för välfärdssamhället, säger Haavisto.

Samlingspartiets Sari Multala är av samma åsikt som Haavisto. Hon efterlyser andra alternativ från dem som kritiserar regeringen:

- Många kommuner klarar inte av att finansiera servicen i dagens läge. Vad är alternativet? Nu får vi som sitter och bestämmer i kommunerna möjlighet att bestämma mer själv, säger Vandapolitikern Multala.

Linjeval i kommunpolitiken

Enligt regionchef Rune Takamaa från fackförbundet JHL handlar diskussionen om regeringens kommunpolitik snarast om invånarnas rätt till jämlika välfärdstjänster. Om alla ska garanteras likvärdiga tjänster runtom i Finland måste det också få kosta, menar Takamaa:

- Om man anser att det ska vara möjligt att leva och få service runtom i Finland, i olika kommuner, så kostar det lite mer än i städer som Helsingfors.

Läs också