Hoppa till huvudinnehåll

Beamex i Jakobstad nyanställer och bygger ut

Kalibratorer skräddarsys för kunder
Kalibratorerna skräddarsys för kunderna. Kalibratorer skräddarsys för kunder Bild: YLE/Patrik Enlund beamex

Regeringen söker nya exportföretag. I Österbotten behöver man inte söka, ett av de många exportföretagen är Beamex i Jakobstad. Företaget växer stadigt, man nyanställer tio personer per år och skall igen bygga ut.

Beamex bygger igen ut i Jakobstad. Företaget som började för 40 år sedan med några avhoppade anställda på Schaumans har växt till ett av världens ledande företag i sin smala nisch.

Beamex tillverkar kalibratorer som kan mäta det mesta. Genom åren har det blivit 10-tals modeller och innovationerna görs inom företaget.

Satsar på utveckling

Av de 120 anställda i Jakobstad jobbar en fjärdedel med produktutveckling. Därtill jobbar 30 anställda runtom i världen, bland annat på dotterbolag i England, Frankrike och USA.

- Vi har haft 12 procents årlig tillväxt och så räknar vi med att det fortsätter, säger nya vd:n Jan-Henrik Svensson. Han efterträder Raimo Ahola som går i pension i sommar.

Ny vd Jan-Henrik Svensson med ny kalibrator
Jan-Henrik Svensson. Ny vd Jan-Henrik Svensson med ny kalibrator Bild: YLE/Patrik Enlund jan-henrik svensson
En stabil tillväxt har gjort att Beamex i genomsnitt anställt 10 personer per år.

Framgångsreceptet

Hela 95 procent går på export till 80 länder och totalt 10 000 kunder. På Beamex talar man om helhetslösningar. Man säljer inte bara en kalibrator utan även service och skräddarsydda lösningar åt kunderna.

Inget lämnas åt slumpen. Raimo Ahola säger att man har en detaljerad plan för försäljningen och kunderna ända fram till år 2020.

Personalen viktigast

Ber man Jan-Henrik Svensson förklara orsaken till framgången nämner han personalen först. Därefter kommer rätt strategi och hårt nischade kalibreringslösningar.

Årets prognos är 30 miljoners omsättning och en vinstökning på 25 procent.

Stabilt på chefsstolen

Någon stor personalomsättning har Beamex inte haft, inte ens på chefsnivå. Eero Halonen som var med och grundade företaget blev också den första vd:n. Sedan tog Raimo Ahola vid och ledde företaget i 17 år.

Nu när Beamex firar 40 år får företaget sin tredje vd i Jan-Henrik Svensson. Svensson värvades från KWH Plast och har jobbat nio år som vice-vd på Beamex.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten