Hoppa till huvudinnehåll

Glad Johanne!

ikon av Johannes och Jesus i sina mammors magar
Ikon av Johannes döparen och Jesus i sina mammors magar ikon av Johannes och Jesus i sina mammors magar Bild: Bo Wigren johannes och jesus

Glad Johanne!

Det brukar många av oss önska våra medmänniskor på midsommaren. Det beror förstås på att midsommaren firas i samband med Johannes döparens minnesdag, som från början var den 24 juni, men numera i vårt land infaller på den lördag som är närmast det här datumet.

Festdagen infördes redan på 400-talet – Johannes döparen är den som i Nya testamentet förebådar Jesus ankomst och med stöd i Lukas-evangeliets berättelse räknade man med att Johannes hade fötts sex månader före Jesus. Det är alltså fråga om en födelsedagsfest.

Man vet att dagen på många håll i Europa har firats med mycket ceremonier, särskilt under medeltiden. Johannes är Malteserordens skyddshelgon (jfr Johanniterriddarna) och firas därför extra i öriket.

I katolska kyrkan betraktas den här dagen som en av de stora kyrkliga helgerna, likaså i den ortodoxa. I ortodoxa kyrkan firas dagen med en Vigilia natten innan och en festdag efter själva dagen.

I lutherska kyrkor är firandet mera anspråkslöst, men den liturgiska färgen är den festligt vita. Temat för dagen är ”Vägröjaren”, Johannes var den som beredde väg för Herren, predikade om honom som den som skall komma och frälsa världen.

Särskilt i Sverige, men också hos oss och på många håll i Europa, förknippas midsommarfirandet med att man bränner eldar. Eftersom den kyrkliga helgen sammanfaller med det sekulära, ”värdsliga” firandet av midsommaren går traditionerna ofta ihop och det är inte helt lätt att säga vad som kan sägas vara kyrkligt och vad värdsligt.

I Finland firas ju dagen dessutom som Finska flaggans dag.

Berättelsen om mötet mellan den gravida Elisabet som gästas av sin unga släkting, den likaså gravida Maroa skildras i Lukasevangeliet och det står att barnet som Elisabet bar på (Johannes) spratt till i hennes sköte av glädje när det hörde Marias, Jesu mors röst. Mötet mellan de båda kvinnorna är ett kärt motiv inom den ortodoxa kyrkokonsten, som på ikonen ovan.

Tro

Nyligen publicerat - Tro