Hoppa till huvudinnehåll

Kortdokumentären fångar ögonblick

Camilla Berghäll profilbild
Camilla Berghäll har skapat kortdokumentären Branden. Camilla Berghäll profilbild Bild: Niklas Gerkman camilla berghäll
Axel Nurmi gjorde en kortdokumentär om en vän som överlevt svårigheter med hjälp av sin familj.
Axel Nurmi har skapat kortdokumentären Bröderna. Axel Nurmi gjorde en kortdokumentär om en vän som överlevt svårigheter med hjälp av sin familj. Bild: Lilian Tikkanen axel nurmi

Camilla Berghäll, Jessica Brander, Axel Nurmi och Sandra Anttila har skapat varsin kortdokumentär i samband med en kurs på Svenska social- och kommunalhögskolan. Dessa sändes i Radio Vegas kortdokumentärfestival.

Idén med kortdokumentärerna är att ta fasta på ögonblick. Det visade sig att det finns mer utrymme för kreativitet och känslor i det här formatet, än vad det finns i till exempel vanliga radioinslag.

- Det har varit alldeles superroligt att jobba så här. Jag hade aldrig ens tänkt att bara audio skulle lämpa sig till att göra dokumentär. Man hade faktiskt mycket frihet att måla upp känslor och sinnesbilder bara med hjälp av ljud och jag tyckte det var jättegivande, berättar Sandra Anttila som skapat kortdokumentären Sista skoldagen.

Jag vill så gärna kunna njuta av de små sakerna i livet igen.
Jessica Brander har skapat kortdokumentären Jag låter dig inte försvinna. Jag vill så gärna kunna njuta av de små sakerna i livet igen. Bild: Brita Grönroos jessica brander

Camilla Berghäll och Sandra Anttila tror att dokumentären är på uppgång, och att den igen vågar vara mer seriös än vad den var för tio år sedan. Koncentrationen ligger nu på det lilla.

- Den mer nischad. Den är specifikare och mer unik, det är frågan om mindre fenomen, tror Camilla Berghäll.

Dokumentärerna sändes i kortdokumentärfestivalen på Radio Vega och finns att lyssna på här under och på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje