Hoppa till huvudinnehåll

Regnet saboterar för bönderna

Lantbruket kämpar med stora ekonomiska utmaningar
Lantbruket kämpar med stora ekonomiska utmaningar. Lantbruket kämpar med stora ekonomiska utmaningar Bild: YLE/Rolf Granqvist jordbruk,nederbörd

Det blöta vädret gör att mycket är osått och det som är sått växer dåligt. Det här kommer att märkas i böndernas plånböcker. Ytterligare en stressfaktor är bestämmelserna i EU:s lantbruksstöd.

Det här är andra året i rad som vädret är väldigt ogynnsamt för lantbruket. Men växtodlingsrådgivaren Peter Fritzén har ändå inte varit med om en vår som har varit så här dålig med tanke på skörden.

- Jag har aldrig varit med om ett så här extremt utdraget vårbruk.

Peter Fritzén
Peter Fritzén. Peter Fritzén Bild: Yle/Emma Strömberg peter fritzén

Han berättar att bönderna var tvungna att ta en paus med sådden i slutet av april för då började det regna så mycket och de kunde inte fortsätta så förrän slutet av maj. Ännu är mycket osått då dagarna med uppehåll varit få.

- Det känns ganska tröstlöst, men jag är optimist så jag hoppas ännu på att få allting sått. Ännu har jag inte varit med om ett enda år som vi inte har lyckats få all säd i jorden.

EU ställer krav

Ytterligare en stressfaktor är bestämmelserna i EU:s lantbruksstöd. EU ställer krav på att all säd ska vara i jorden före den sista juni, annars får bonden inte EU:s lantbruksstöd. Bonden måste alltså så även om förutsättningarna är så dåliga att det gör mer skada än nytta.

Händer som rotar i vetefält
Jordmånen tar skada om man odlar då förhållandena inte är de rätta. Händer som rotar i vetefält Bild: Yle/ Bettina Aspfors veteåker

Fritzén förklarar att jordmånen kan ta skada i flera år framåt om man odlar då förhållandena inte är de rätta.

Men oberoende EU:stöd ser det mörkt ut för böndernas ekonomi.

Man kan redan nu konstatera att skördarna, på grund av det blöta vädret, inte kommer att bli särdeles bra. Fritzén nämner också att priserna på odlingsprodukter är lågt och bidrar till böndernas pressade ekonomi.

Emma Strömberg