Hoppa till huvudinnehåll

S:t Petersburgsvloggen: Kärlek till munkar

Claudia Rybin i St.Petersburg
I andra delen av S:t Petersburgsvloggen bekänner Claudia sin kärlek till munkar. Claudia Rybin i St.Petersburg claudia rybin,vlogg

I sitt andra vlogginlägg besöker Claudia ett ställe som med säkerhet lockar till sig de flesta finländare – ett legendariskt café specialiserat enbart på munkar sedan 1958.

- För mig finns det ingenting bättre än en traditionell finsk munk med en kopp ångande kaffe eller kakao. Lyckligtvis hör munkar också till den ryska matkulturen – Vem visste?

Det finns ett väldigt speciellt ställe i S:t Petersburg tillägnat just det här – ett café som specialiserat sig enbart på munkar sedan starten år 1958. Det som gör stället verkligen intressant är den kännspaka sovjetiska interiören. Caféet är det enda av sitt slag i hela staden och drar därför till sig massvis med turister och S:t Petersburgbor.

Claudia Rybin i St.Petersburg
Mannen på bilden har besökt munkcaféet sedan han gick i dagis. Claudia Rybin i St.Petersburg Bild: Yle / Claudia Rybin claudia rybin,vlogg

Här kan du både få en smaskig kulinarisk upplevelse och en dos historia. Dessutom kan alla finska turister känna sig nästan som hemma då Finlandshuset och den finska kyrkan ligger mitt emot caféet.

Kolla in mitt andra vlogginlägg där jag pratar med de andra cafébesökarna, glufsar i mig tio munkar och för att tillfredsställa din nyfikenhet över hur ett sovjettroget café ser ut.Claudia vloggar från Sankt Petersburg

Claudia från X3M:s webb har dammat av sin resväska, packat sin kamera och styrt stegen mot öst, till Rysslands kulturella huvudstad – Sankt Petersburg.

Pirogkultur, ryska stugor och saluhallar – allt det här hör till den ryska folksjälen, men vad vet du om den egentligen? Claudia vloggar om allt roligt, intressant och rent av underligt som hon stöter på i den ryska vardagen för att du också ska få vara med om det.Vad vill du veta?

Är det någonting du alltid undrat om Sankt Petersburg eller rysk kultur? Skicka Claudia på uppdrag och skriv till claudia.rybin@yle.fi eller lämna en kommentar.

Nyligen publicerat - X3M

 • Ann-Catrin Granroth

  Anka Granroth: Stick och brinn gamla scenskräck

  Så här kom jag över min scenskräck.

  Händerna skakar, blodet rusar i öronen och jag är torr i munnen fastän jag precis druckit en halv liter vatten. Jag hör de ödesdigra orden: "Nu är det dags för vår första talare!" och applåderna drar igång. Nu finns det ingen återvändo. Jag måste upp på scen.

 • En hand håller i spelkort, på bordet ligger sedlar.

  Hur lurar du systemet? Dela med dig!

  Dela med dig av dina knep.

  Planka, använda kompisens busskort, fuska på viktiga prov … de flesta av oss har kanske lurat systemet någon gång, och ibland är också den andra parten fullt medveten om vad du gör.

 • Anna och Albin Olin

  Annas infektion gjorde att hon inte kunde ta hand om sitt nyfödda barn

  "Jag vågade inte säga det rakt ut, inte ens till min sambo"

  Anna Olin vaknar upp några dagar efter förlossningen och märker att hon inte kan gå. Smärtan i ljumskarna och benen är olidlig. Det hon inte vet är att hon drabbats av en mycket ovanlig infektion som ska komma att påverka hela hennes första tid som mamma – både på ett fysiskt och psykiskt plan.