Hoppa till huvudinnehåll

Tomatkarnevalen i Närpes lockar besökare också från Sverige

Tomater på Tomatkarnevalen i Närpes
Tomater på Tomatkarnevalen i Närpes Tomater på Tomatkarnevalen i Närpes Bild: Yle/Oskar Koivumäki en svensk sommar i finland

Tomatkarnevalen i Närpes är i år lite större och längre än vanligt. Karnevalen har visat sig vara så populär att till och med rikssvenskarna anpassar sin semester efter den.

När marknadsförings- och eventkoordinator Filippa Sundlin gjorde uppdatering om karnevalen på webbplatsen Visit Närpes nyligen slog hon en bokstav fel. Då blev det fart på grannarna i väst.

Filippa Sundlin
Filippa Sundlin Filippa Sundlin Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik tomatkarneval
- Jag hade i misstag skrivit att tomatkarnevalen infaller första veckoslutet i juni. En timme efter uppdateringen ringde en person från Sverige som undrade varför vi har ändrat på det där. Nu hade han ju redan hunnit planera sin semester, berättar Filippa Sundlin.

- Det var ju bra att han ringde, för då kunde vi korrigera det snabbt.

För att det nu inte ska råda några oklarheter här, ska vi säga att tomatkarenvalen ordnas första helgen i juli, alltså den 3-4.7.

Europeiska delikatesser

Tomatkarnvalen tjuvstartar redan på torsdag och dröjer sig kvar ända till söndag.

På torsdag anländer italienare och fransmän till Närpes.

Tomatkarnevalen i Närpes
Tomatkarnevalen i Närpes tomatkarnevalen
- Då öppnar det europeiska mattorget. De säljer mat från Frankrike och Italien. Det blir delikatesser som ostar och krov och så har de ett eget bageri så man får färskt bröd.

Samma kväll öppnar även karnevalen med en terasskväll, då centrumföretagarna flyttar ut på trottoaren och ordnar program.

- Någon kanske har en trubadur, andra har gårdsloppis eller gårdscafé och tjuvstartar med lite sommarfeelis på torsdag kväll, säger Filippa Sundlin.

Drillflickor och Krista Siegfrids

Även om tomatkarnevalen har vuxit till sig både till omfång och längd, kommer de givna traditionella inslagen självfallet att vara med, som det långa tomatbordet, marknaden och stortältet med dans.

- Man kommer att känna igen sig i marknaden och med tomaterna, man kommer att få se drillflickorna och skolmusikkåren, men man kommer också att få se annat om till exempel att vi bjuder på en gratiskonsert med Krista Siegfrids med band.

De närpesbor eller andra som vill utmana sig själva lite kan också delta i en recepttävling.

- Eftersom tomatkarnevalen handlar om tomater så kunde vi lyfta fram tomaterna och våra maträtter mer. Vi ordnar en recepttävling med de bästa recepten som innehåller tomat. Den som blir vald får ära och berömmelse och kanske blir årets rätt eller utses till närpesätten framöver, säger Filippa Sundlin.