Hoppa till huvudinnehåll

Ukraina oroar sig för fullskalig rysk invasion

Man utanför sin förstörda affär i Donetsk.
En man utanför sin förstörda affär i Donetsk. Man utanför sin förstörda affär i Donetsk. Bild: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO donetsk

Ukrainas president Petro Porosjenko säger att det finns 9 000 ryska soldater i landet, samtidigt som han varnar för en rysk storoffensiv.

Porosjenko varnade i sitt årliga linjetal inför parlamentet på torsdagen att det är stor risk för att Ryssland och separatisterna förbereder en storoffensiv mot Ukraina.

- Militären måste måste vara lika redo för fiendens offensiv i Donbass (Donetskbäckenet) som för en fullskalig invasion längs hela den ryska gränsen, varnade Porosjenko.

Han upprepade också sitt påstående från januari om att det finns 9 000 ryska soldater i Ukraina och han utlovade en folkomröstning om medlemskap i Nato.

Opinionen om ett medlemskap i Nato har vänt under det gånga året och en majoritet stöder nu ett medlemskap enligt opinionsmätningar.

Häftigaste strider på månader.

Porosjenko kom med sitt uttalande en dag efter de häftigaste striderna på månader i östra Ukraina.

Åtminstone 24 mänskor har dödats i strider i de östra delarna av landet under det senaste dygnet.

Enligt separatisterna har fjorton rebeller och fem civila dödats och dessutom har över hundra personer skadats.

På regeringssidan har fem soldater dödats enligt ukrainska militärkällor.

Observatörer från OSSE lägger skulden för de senaste striderna främst på separatisterna i en detaljerad rapport.

Bägge sidor anklagar varandra

Häftiga strider har rasat kring staden Maryinka utanför den rebellkontrollerade staden Donetsk, men striderna lär nu ha trappats av för tillfället.

Ukraina anklagar rebellerna för att ha brutit den bräckliga vapenvilan genom att angripa regeringskontrollerade områden.

Ryssland och separatisterna säger för sin del att vapenvilan hotas av ständiga hot från Ukraina, inför ett EU-möte där man eventuellt beslutar om nya sanktioner mot Ryssland.

EU varnar för nya sanktioner

EU varnade på torsdagen att de upptrappade striderna kan leda till nya sanktioner.

Striderna igår var enligt EU de värsta sedan vapenvilan trädde i kraft i februari och de kan leda till en ny våldsspiral.

EU uppmanar därför alla parter att respektera vapenvilan och tillägger att man kan ta "nya steg" för att se till att vapenvilan efterföljs.

Läs också