Hoppa till huvudinnehåll

Belle Epoque med Pia-Maria Lehtola. Avsnitt 6 med designern Ritva-Liisa Pohjalainen

Jag minns när jag såg Ritva-Liisa Pohjalainens dramatiska festklänningar för första gången på Designmuseet i Helsingfors. Federico Fellinis svartvita filmer började flimra framför mina ögon. Det finns något italienskt över Pohjalainens kreationer. Hon är bosatt i Kuopio men tillbringar sin kreativa tid ofta i Venedig och Florens.

Finlands yrkeskvinnors förbund valde Ritva-Liisa Pohjalainen till Årets Kvinna 2015. År 2004 fick hon det stora Kaj Franck-priset. I dag är hon känd för sina eteriska klänningar av fjädrar och sidentyger på Självständighetsdagens Festmottagning på Slottet. De senaste åren har hon också skapat nya kostymer för Finnairs och Alkos personal. Hemligheten bakom hennes framgång är lågmäldheten och diskretionen. Ritva-Liisa behandlar alla som arbetar med hennes idé värdigt.

Ritva-Liisa Pohjalainens design
Ritva-Liisa Pohjalainens design Bild: Kira Gluschkoff belle epoque
Ritva-Liisa Pohjalainens design
Ritva-Liisa Pohjalainens design Bild: Kira Gluschkoff belle epoque

Ritva-Liisa Pohjalainens utställning Muistojen puutarha visas till den 25.6.2015 i Galleriet G12 i Kuopio.

Läs också