Hoppa till huvudinnehåll

Blöjbarn riskerar få fler infektioner

Minni, Maria och Elvi - tre mammor i Helsingfors
Mammorna Minni, Maria och Elvi tycker det skulle vara bra att ta tidigare till pottan också här i Finland. Minni, Maria och Elvi - tre mammor i Helsingfors Bild: YLE/Johannes Tabermann mammor

Föräldrar i Sverige rekommenderas nu att börja öva sina barn att sitta på pottan tidigare - helst redan vid 10 månaders ålder. En ny undersökning visar att barn som använder blöjor länge löper risk att drabbas av urinvägsinfektion.

Bli av med blöjan och ta till pottan i ett allt tidigare skede. Det här rekommenderar svenska myndigheter. Enligt en undersökning som är gjord vid Sahlgrenska universitetssjukhuset löper barn som använder blöjor långt upp i åldern risk att drabbas av urinvägsinfektioner. Det här skriver Dagens Nyheter.

Enligt nya nationella rekommendationer ska föräldrar i Sverige därför nu börja försöka avvänja sina barn från blöjor i tio månaders ålder, redan innan de kan gå.

I Finland är rekommendationen fortfarande att man börjar vänja sina barn att sitta på pottan först i 1,5 till 2 års ålder.

Blöj- och bindtillverkaren Delipaps produkter
Användningen av blöjor har ökat betydligt de senaste 60 åren och är stor global business. Blöj- och bindtillverkaren Delipaps produkter Bild: YLE/Malin Lindholm vuokkoset

Potträning känslig fråga för föräldrar

Potträning är en känslig fråga som väcker diskussion också bland finländska föräldrar. Småbarnsmammorna Minni, Maria och Elvi tycker alla att det låter som en bra idé att börja avvänja barn från blöjor allt tidigare.

- Det låter helt naturligt och klokt. Jag började själv sätta mina barn på pottan redan i 6 månaders ålder, säger Minni.

Hon får medhåll av Maria som har använt tygblöjor med sina barn och tror att det här har hjälpt.

- När man har tygblöjor måste man byta dem ofta, och då blir det också naturligt att sätta barnen på pottan i ett tidigt skede.

Spädbarn i en säng
Trötthet och tidsbrist gör att många föräldrar inte orkar börja öva sina barn att sitta på pottan. Spädbarn i en säng Bild: Yle såtting

Nej till pott-tvång

Alla tre mammor påpekar ändå hur viktigt det är att rekommendationer inte blir ett tvång.

- Det skulle vara bra för folk att börja tänka mera på hur många timmar ett barn riktigt ska sitta med fulla blöjor. Samtidigt upplever vi mammor ändå redan helt tillräckligt med skuldkänslor, därför tycker jag inte att man ska börja pressa mammor att få sina barn att sitta på pottan. Det ska inte vara ett tvång för vare sig mamman eller barnet, säger Maria, som får medhållande nickar av Minni och Elvi.

Barn använder blöjor allt längre

Överlag går västerländska barn allt längre i blöjor. För 60 år sedan var majoriteten av barnen blöjfria vid 1,5 års ålder. Men i dag är det vanligt att barnen blir blöjfria först när de är tre till fyra år.

En orsak som lyfts fram är att blöjorna har blivit så mycket bättre att barn kan gå med samma blöja betydligt längre utan att den byts, utan att varken barnen eller föräldrarna riktigt märker att blöjan är full. Men också tidbrist och trötthet är en orsak, tror både Minni och Elvi.

- Alla har ganska bråttom, då är det lättare att hålla blöjorna på länge. Om man kan fuska med något i mammalivet, så gör man det, säger Minni.

- Föräldrarna och i synnerhet mammorna är så trötta att de helt enkelt inte orkar byta blöjan hela tiden eller lära barnen sitta på pottan, säger Elvi som har fått kämpa en hel del med att lära sin äldsta pojke att sitta på pottan.

Barn på ett dagis i Larsmo.
Senast i daghemmen införs regelbundna pottrutiner. Barn på ett dagis i Larsmo. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist furuholmens daghem

Daghemmen har en viktig roll

På grund av det här har daghemmen en viktig roll. Där följer alla barn regelbundna pottrutiner oberoende av ålder.

- Tyvärr är det många föräldrar som själv inte har den här rutinen. På dagis går det bra för vår pojke att sitta på pottan, men här hemma går det sämre, eftersom jag antingen inte orkar eller kommer ihåg att sätta honom regelbundet på pottan, säger Maria uppgivet.

Det är i synnerhet känsliga barn som löper risk för att drabbas av urinvägsinfektion om de går för länge med blöjor. Orsaken är att barn som inte ännu lärt sig att sitta på pottan inte heller lärt sig att tömma urinblåsan helt och hållet.

- Jag ska nog nu börja sätta min lilla dotter på pottan. Urinvägsinfektion är inte roligt för flickor. Om jag kan förhindra det så gör jag det gärna, säger Maria.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes