Hoppa till huvudinnehåll

I Kimito kan man kombinera fotboll med golf

Uppgårds fotisgolf
Uppgårds fotisgolf Bild: Yle/Nicke Packalén uppgårds fotisgolf

Uppgårds fotisgolf i Kimito är Finlands enda fullstora fotbollsgolfbana. Den 18 hål långa banan kan spelas på 1-2 timmar.

Fotisgolf är en blandning mellan fotboll och golf men reglerna påminner mest om minigolf. Man sparkar en vanlig fotboll och ska försöka få den in i ett hål med så få sparkar som möjligt.

Martin och Stina Ericsson på Uppgårds fotisgolf.
Martin och Stina Ericsson upprätthåller Uppgårds fotisgolf. Martin och Stina Ericsson på Uppgårds fotisgolf. Bild: Yle/Nicke Packalén martin ericsson

På Uppgårds finns det dessutom café, bastu och mötesutrymmen så förutom att spela fotisgolf kan man också ha möten, kalas, bastukvällar och liknande.

För drygt fem år sedan flyttade Martin och Stina Ericsson från Helsingfors till Kimito och tog i samma veva över fotisgolfbanan.

- Kunderna brukar börja komma i mitten av maj och säsongen fortsätter ända in på hösten, berättar Martin Ericsson.

- På våren brukar det komma juniorlag som inleder säsongen med fotisgolf och grillkorv. På hösten kommer lagen hit för säsongavslutning.

Bana 3 på Uppgårds fotisgolf går genom en "rökbastu".
På hål 3 ska man sparka bollen genom rökbastun. Bana 3 på Uppgårds fotisgolf går genom en "rökbastu". Bild: Yle/Oskar Koivumäki uppgårds fotisgolf

Fotisgolf ingår också i quattrogolf, en gren där man spelar fyra olika grenar – fotisgolf, frisbeegolf, golf och minigolf – och räknar ihop resultaten.

Den som är duktig på fotboll är inte automatiskt bra på fotisgolf. Ett exempel på det är när ligalaget FC Inter från Åbo besökte Uppgårds.

- Det gick inte riktigt så lätt för dem som de trodde innan de startade, småler Martin Ericsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland