Hoppa till huvudinnehåll

Korsnäsbombaren sinnesundersöks

Polis och brandmän har spärrat av området.
Polis och brandmän har spärrat av området. Bild: Yle/Katarina Enkvist korsnäs

Mannen som placerade en bomb på en bil i Korsnäs i december i fjol gjorde sig skyldig till handlingar som klassas som mordförsök. Men innan han döms ska han genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Händelsen inträffade den 18 december i fjol. En kvinna som var bekant med förövaren skadades allvarligt av bomben.

Österbottens tingsrätt har i detaljt utrett händelsen, och framför allt hur väl planerad den var, och konstaterar att den uppfyller kraven för mordförsök.

Peter Levlin, åklagare i fallet, är nöjd.

- Våra påståenden och yrkanden gick genom som sådana. Tingsrätten anser att det är klarlagt hur det hela gick till.

Välplanerat dåd

Bland annat anser Österbottens tingsrätt att dådet var väl planerat och därmed kan ses som mordförsök och inte grov misshandel vilket försvaret ansett.

Vidare anser tingsrätten att dådet kan ses som allmänfarligt eftersom även andra människor fritt kunde ha rört sig på platsen där bomben placerades.

Och som ett tredje argument listas det faktum att bomben var placerad i en till synes ofarlig resväska, vilket enligt tingsrätten tyder på att förövaren verkligen ville skada offret.

Var han tillräknelig eller inte?

Domen som kom på fredagen är ändå enbart en mellandom. Det betyder att den slutliga domen faller först till hösten efter att mannen har sinnesundersökts.

- Om det visar sig att han kan anses tillräknelig är det sannolikt att han då döms för mordförsök, säger Peter Levlin.

Åklagaren har krävt 12 års fängelse för mannen. Det dröjer ännu till hösten innan de exakta följderna klarnar. Ett alternativ, enligt Levlin, är att mannen döms till tvångsvård.

Hans försvarsadvokat Hannu Kaitaluoma har ännu inte hunnit bekanta sig med mellandomen och vill därför inte kommentera den i det här skedet.

Mannen ska också fortsättningsvis hållas häktad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten