Hoppa till huvudinnehåll

Lov att snoka i grannbyn

Solbacka i Isnäs, Lovisa.
På Solbacka i Isnäs ordnas många olika evenemangspunkter under lördagen den 6 juni. Solbacka i Isnäs, Lovisa. Bild: Yle / Hanna Othman solbacka

Öppna byars dag kan bland annat firas med konserter, loppmarknader, rundvandringar och fisksoppa. Det här är ett plock av vad som arrangeras i en del av de östnyländska byarna som deltar i evenemanget.

Flertalet byar i Östnyland deltar med program för både byns egna invånare och andra som är intresserade av att se sig omkring i nya områden.

Mia Aitokari.
Mia Aitokari. Mia Aitokari. Bild: Yle/Fredrika Sundén mia aitokari
En av byarna som är med i evenemanget är Isnäs i Pernå.

Ordförande för Isnäs byaråd, Mia Aitokari, berättar att intresset varit glädjande stort både i den egna byn och också på andra håll i Östnyland.

– Många byar har varit väldigt aktiva. Nästan så aktiva att det varit ett problem för föreningen Östra Nylands byar att marknadsföra evenemanget. Spridningen är så stor. Men det är jätteroligt att människor engagerar sig.

Guidning för nya och gamla

Aitokari säger att det var lätt att hitta på program för dagen. Initiativet kom från föräldraföreningen och sedan hörde Aitokari sig bara för hos olika föreningar och företagare om vad de kan tänka sig ställa upp med.

Av evenemangen som ordnas i Isnäs tycker Aitokari att man inte får missa sightseeingturen som ordnas i byn.

Inflyttade bybor får en ordentlig guidning i sina nya hemtrakter medan de som bott i Isnäs längre tider kan se hur byn förändrats.

Och visst finns det alltid en önskan om att någon ny barnfamilj skulle få upp ögonen för byn och vilja köpa en tomt där.

Både kultur och sport

I Isnäs öppnar den nya frisbeegolfbanan vid sportplanen på lördagen.

Det blir också mycket kultur som gammaldags utelekar med Isnäs pensionärer, allsång med Blokomblaanda och Glint-kvartettens konsert med Rita Bergman som solist på Ångmaskinsmuseet.

På webbsidan avoimetkylat.fi kan man läsa mera om vilka byar som är med i evenemanget Öppna byars dag den sjätte juni och också kolla vilka programpunkter som arrangeras.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland