Hoppa till huvudinnehåll

Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor

Salladshuvuden
Salladshuvuden Bild: Yle/Ylva Vikström salladshuvud

Det lönar sig för kvinnor att äta gröna grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och frukt om man vill undvika att insjukna i hjärnblödning eller stroke.

Det är främst magnesiumet och kaliumet i de födoämnena som gör att kvinnor som får i sig stora mängder av spårämnena löper mindre risk att insjukna, visar färsk forskning.

Däremot är sambandet med kalcium inte lika uppenbart.

Forskarna har följt med 180 000 kvinnor under 20-30 år. Risken att insjukna i slaganfall visade sig vara en femtedel mindre hos de kvinnor som åt rätt. Under försöksperioden drabbades 3 800 av stroke.

Tidigare forskning har visat att magnesium och kalium påverkar människans blodtryck. Högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna för stroke.

De nya rönen publiceras i American Journal of Clinical Nutrition.

Läs också

Nyligen publicerat - Hälsa