Hoppa till huvudinnehåll

Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor

Salladshuvuden
Salladshuvuden Bild: Yle/Ylva Vikström salladshuvud

Det lönar sig för kvinnor att äta gröna grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och frukt om man vill undvika att insjukna i hjärnblödning eller stroke.

Det är främst magnesiumet och kaliumet i de födoämnena som gör att kvinnor som får i sig stora mängder av spårämnena löper mindre risk att insjukna, visar färsk forskning.

Däremot är sambandet med kalcium inte lika uppenbart.

Forskarna har följt med 180 000 kvinnor under 20-30 år. Risken att insjukna i slaganfall visade sig vara en femtedel mindre hos de kvinnor som åt rätt. Under försöksperioden drabbades 3 800 av stroke.

Tidigare forskning har visat att magnesium och kalium påverkar människans blodtryck. Högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna för stroke.

De nya rönen publiceras i American Journal of Clinical Nutrition.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

Nyligen publicerat - Hälsa