Hoppa till huvudinnehåll

Oro över skadat knä stör Sanna Nygård

Trestegshopparen Sanna Nygård har aldrig löpt snabbare på 100 meter än vad hon gjorde i Närpes i onsdags. Samtidigt som snabbheten utvecklats på önskvärt sätt för den 27-åriga Vasahopparen, kastar ett skadat knä en lång skugga över sommarens hoppform.

Nygård ställde upp i Tomatspelen på damernas 100 meter och avgick som segrare med tiden 12,10.

Förutom en påse tomater fick hon också med sig en bekräftelse från Närpes om att snabbheten utvecklats på önskvärt sätt.

– Att överhuvudtaget sätta en personlig rekordnotering hör inte till vardagen längre, så det känns bra. Jag hade perfekt medvind (+1,9) men starten var allt annat än smidig. Jag är positivt överraskad av tiden, sade Nygård till Yle Sporten.

Någon sprinter är hon inte, hennes paradgren är och har varit tresteget. Men just nu är det undantagstillstånd som gäller för Nygård. Orsaken är en skada i hennes högra knä.

– Skadan kallas för hopparknä, och jag har haft den under en längre period. Det är nu under våren som det varit värre och det har tvingat mig att minimera hoppträningen under en viss period och stryka en del styrketräning.

Hon känner en stor osäkerhet inför trestegsprestationerna, som belastar det skadade knäet mer.

Därför valde hon att bara löpa i Närpes och på söndag i Raseborg blir det också bara ett hopp istället för tre.

– Längd är lite mer skonsamt för mitt knä. Efter det måste jag ta en tävling i taget. Jag måste känna efter med tanke på fortsättningen, tanken är att hoppa tresteg följande vecka i Lahtis, men jag går på knäets villkor, poängterar Nygård.

En operation till?

Orsaken till att Nygård är så väl införstådd i sin skada är att hon haft samma problem för sex år sedan. Vänster knä opererades år 2009.

– Efter det har det varit fritt från besvär, så operation kan vara ett alternativ nu också om läget inte förbättras. Jag tvingas leva med skadan och känna efter hela tiden. Jag tror nog att det skall gå att hoppa tresteg ännu i sommar.

En operation kan alltså bli aktuell för att åtgärda situationen. Rent tidsmässigt har tävlingssäsongen nyss kört igång och en operation nu skulle effektivt sätta punkt för tävlingsåret 2015.

Den smällen är Nygård beredd att ta.

– Jo. Besvären har följt mig så länge. Om jag tänker att jag skall idrotta flera säsonger efter denna så är det nog bäst att åtgärda det redan i sommar i sådana fall.

Modigt mot 14 meter

I den bästa av världar kan Nygård genomföra en problemfri säsong och komma upp till de bekanta längderna uppe mot 14 meter i trestegsgropen. Själv tänkter hon inte på resultat när säsongens målsättningar kommer på tal.

– Jag har inga exakta resultatmål i tresteg, mitt mål är att fortsätta utvecklas eftersom jag fortfarande känner att jag kan gå framåt. Skulle jag inte ha den känslan skulle jag inte hålla på längre.

Hon tror att en förbättring av det personliga rekordet ännu finns på horisonten. Hennes trestegsrekord hade utvecklats stadigt fram till 2013 då hon i Stockholm fick till 13,63 i landskampen mot Sverige.

Under 2014 blev hennes bästa notering 13,51.

– Förra säsongen hade jag en högre grundnivå på allt jag gjorde även om det inte kom fram i just rätt sammanhang i en specifik tävling. Ifjol kom det helt enkelt aldrig någon fullträff, minns Nygård.

Hennes största rival just nu inrikes är 22-åriga Kristiina Mäkelä som under inomhussäsongen kom upp på helt egna metertal när hon hoppade 14,20 i Korsholm.

Också utomhus har Mäkelä lyckats närma sig 14 meter.

– Det är häftigt! Det har varit speciellt att se att hon som tidigare hoppade kring 13,50 plötsligt hittade den där grejen som gör att hon mitt i allt når över 14 meter i tävling efter tävling.

– Det har varit kul att se från nära håll att det är möjligt. Nu gäller det bara själv att försöka hänga med i hennes utveckling. Det driver mig, avslutar Nygård.