Hoppa till huvudinnehåll

Stellan Haartman brinner för pizzor

Stellan Haartman
Stellan Haartman Stellan Haartman Bild: yle/Maud Stolpe stellan haartman

Pizzeria Napoli i Åbo är nu stadens äldsta pizzeria i samma familjs regi. Stellan Haartman tog över den efter sin far för 26 år sedan.

Stellan Haartman flyttade från Stockholm till Åbo för att åtminstone på försök ta över pizzeria Napoli, som hans far hade grundat 1976. Nu har försöket hållit på i 26 år.

Hans filosofi är att en pizza ska göras helt från grunden för att man ska kunna kalla det en riktig pizza. Det gäller deg, sås, sallad och allt som hör till.

En annan sak är att personalen är stolt över det de gör och att de släpper fram den egna personligheten.

Ytterligare en viktig sak är att lokaliteten ska kunna kännas igen och se likadan ut som förr, även om man hela tiden gör små reparationer och små helst osynliga förändringar.

Under Stellan Haartmans tid i branschen har det tillkommit massor av olika direktiv och kontroller av olika saker och det känns irriterande.

I stället för att myndighetspersoner springer och tar olika prover här och där anser Stellan Haartman att man i stället kunde införa strängare regler för vem som får öppna en restaurang.

I något skede fanns det ju i Åbo en pizzeria i varenda gathörn.

Trots att Stellan Haartman har jobbat så gott som dagligen med pizzor i 26 år är pizza den maträtt han kunde tänka sig att äta varje dag om han bara fick välja en enda maträtt för resten av sitt liv.

Efter att Dennis Rafkin sålde pizzeria Dennis är Napoli den pizzeria som har varit i samma familjs ägo längst i Åbo. Nästa år blir det 40 år.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland