Hoppa till huvudinnehåll

Storbolagen tvekar delta i spartalko

Närbild av dokument på bord och människor omkring.
Det är svårt att förutse hurudan publiciteten blir när man diskuterar de högsta chefernas löner. Närbild av dokument på bord och människor omkring. Bild: Yle chefer

De tio största bolagen i Finland vill inte delta statsminister Juha Sipiläs spartalko. Nio av tio tackade nej till Yle Nyheters rundfråga om hur storbolagen kunde bidra till talkot.

"Vi vill inte ta ställning i den här frågan i den offentliga debatten. Vår vd är bortrest. Vi har nog diskuterat temat men är inte beredda att svara ännu."

Här några exempel på svar från de tio största bolagen på Yle Nyheters intervjufrågor till hur en spargest från deras sida kunde se ut i det rådande ekonomiska läget.

Ett av storbolagen förbereder ett svar för nästa vecka, det är OP-gruppen.

Kostumklädd affärsman som bär på portfölj
Kostumklädd affärsman som bär på portfölj Bild: Martti Juntunen portfölj

De tio bolag vars verkställande direktörer fick frågorna baserar sig på Talouselämäs lista över de 500 största bolagen i Finland.

Vi frågade Neste Oil, Nokia, Stora Enso, UPM-Kymmene, Kesko, OP-gruppen, Kone, SOK, Microsoft Mobile och Outokumpu.

Känsliga frågor

Yle Nyheter gav bolagen två dagar på sig att svara på våra frågor.

Hur kunde ert bolag bidra till det finländska spartalkot som vår nya statsminister Juha Sipilä har initierat? Kunde vd överväga lägre lön?

Vi riktade frågorna till verkställande direktörer via deras sekreterare eller bolagets informationschef.

Sipilä sade ju i början av juni att ”samhällsfördraget inte kan godkännas i slutet av juli - ifall samhällets elit inte förbinder sig till den rimlighet - som även republikens president har efterlyst.”

Leena Linnainmaa är vicevd vid Handelskammaren
Storbolagens offentlighet är inte någon lätt fråga, säger Leena Linnainmaa. Leena Linnainmaa är vicevd vid Handelskammaren Bild: Str / Lehtikuva vicevd vid handelskammaren

Blir lätt negativ publicitet

Vi ställde samma frågor Handelskammarens vicevd Leena Linnainmaa som kartlagt bland annat verkställande direktörernas löneutveckling.

Varför är det så svårt att be dem pruta på sina löner som en del av spartalkot?

- Om man talar om verkställande direktörers löner är publiciteten ofta negativ, säger Linnainmaa. Det är svårt att tala om det på ett neutralt sätt.

Vi var inte ute efter löneuppgifter utan en principiell artig gest att delta i spartalkot. Är det så här känsliga saker?

- Det tycks vara svårt att hålla en sådan här diskussion på en neutral nivå. Ofta är publiciteten negativ och det är storbolagens allmänna erfarenhet. Därför är resultatet säkert som det är.

Det är delvis också en imagefråga, om man tänker på gemene finländare, så handlar det om storbolagens image?

- Jo det är en motstridig fråga och svårt att säga vilken bolagens roll kunde vara och vad som är det bästa för hela samhället.

Om vi inte talar lägre lön utan en gest från storbolagens sida i det här svåra läget, hur tänker Handelskammaren då?

- Den bästa gesten skulle vara att bolagen stannar i Finland, investerar och anställer finländare, det skulle vara den viktigaste saken just nu.

Debatten om spartalkot går vidare nästa vecka. Då väntas OP-gruppen meddela hur man antar Sipiläs utmaning och hur gruppen tänker delta i spartalkot.

Läs också