Hoppa till huvudinnehåll

IS offensiv mot provinshuvudstad i Syrien slogs tillbaka

Syriska regeringsstyrkor har avvärjt Islamiska staten IS offensiv mot provinhuvudstaden Hasakah invid den turkiska gränsen.

Jihadisterna har i över en veckas tid försökt inta Hasakah i nordöstra Syrien och lyckades nå stadens södra utkanter innan de slogs tillbaka av regeringsstyrkor som fick stöd av kurdiska styrkor i området.

USA hjälpte också till med flygräder mot IS i nordöstra Syrien.

Jihadister var nära att bryta sig in i staden

Jihadisterna ryckte snabbt fram mot Hasakah den här veckan bland annat med hjälp av ett tiotal självmordsbombare som angrep regeringens vägspärrar med bepansrade stridsvagnar fulla med sprängämnen.

-IS som har befunnit sig i stadens södra utkanter sedan torsdagen tvingades retirera två kilometer efter häftiga strider, uppger det Syriska Observatoriet för Mänskliga Rättigheter som stöder sig på ett nätverk av aktivister i Syrien.

Regeringskontrollerade medier uppger att armén har återintagit ett elverk, ett fängelse som jihadisterna använde som sitt högkvarter och två byar som hade intagits i de södra delarna av staden.

Staden Hasakah är huvudstad för provinsen som bär samma namn och staden administreras gemensamt av regeringsstyrkor och kurdisk milis.

Kurderna gick med i striderna först på lördagen.

Kurderna höll sig ända utanför striderna fram till lördagen då de anslöt sig till stadens försvarare.

-Kurderna ingrep först efter kritik från stadsbor. Det hölls flera möten där kurderna uppmanades komma till stadens försvar och de gick med på det om de erkändes som den främsta styrkan i staden, säger mänskorättsaktivisten Rami Abdel Rahman.

De syriska kurderna har gått en svår balansgång under kriget . De har inte anslutit sig till upproret mot president Bashar al-Assad men de har inte heller gett sitt fulla stöd åt regeringsstyrkorna som de samarbetar med lokalt, beroende på omständigheterna.

Kurderna har i stället bildat sitt eget självstyrda område Rojava, som består av tre kurdiska enklaver, bland dem Kobane som ligger i Aleppoprovinsen.

Strategiskt viktig provins

Provinsen Hasakah är strategiskt viktig eftersom den ligger mellan jihadistkontrollerade områden i norra Syrien och Irak och nära viktiga gränsövergångar till Turkiet.

Provinsen är också en av de viktigaste oljeproducerande regionerna i Syrien.

De norra delarna av Hasakah är delade i regerings- och kurdkontrollerade enklaver som omringas av jihadistkontrollerade områden.

Rebeller i Syrien har endast lyckats inta två provinshuvudstäder - Idlib och Raqqa - under det över fyra år långa kriget.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes