Hoppa till huvudinnehåll

Bilar återkallas allt oftare

Bilar till salu i Karleby
Bilar till salu i Karleby Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist bilaffär

Stora biltillverkare har den senaste tiden allt oftare tvingats återkalla bilar för reparation. Elfel, problem med krockkuddar, problem med startlås och kamkedjor är några exempel på varför bilarna kallats in för reparation.

Och det finns en orsak till att felen uppdagas först efter en tid, menar en expert.

- Biltillverkarna gör inte längre destruktiva och nedbrytande tester för att hitta bilarnas svaga punkter, säger Kurt Sevon. Han utbildar bilmontörer vid yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors.

- Det är fråga om vanlig körning där man sliter bilen under en längre tid. Jag har erfarenhet av nedbrytningsstest på 90-talet när vi testade nya modeller i norra Lappland och norra Sverige, berättar Sevon.

Biltillverkarna försöker på alla sätt få ner produktionskostnaderna och sparar när det gäller till exempel uthållighetstest. Det är således bilägaren som blir något av en testkanin.

- Det var inte färdiga bilar vi testade utan nya modeller som ännu inte kommit ut på marknaden, säger Sevon.

Dagens bilar innehåller en massa elektronik. Komponenterna tillverkas billigt och kvaliteten är inte alltid den bästa. Och problemen hopar sig.

Flere fall av problem med bilarnas krockkuddar har också rapporterats.

- När det gäller en direkt trafiksäkerhetsfråga så ska allt göras för att få felet åtgärdat och det ska göras snabbt, säger Kurt Sevon.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes