Hoppa till huvudinnehåll

FN: Eritreas regering begår brott mot mänskligheten

Eritreaner protesterar mot människorättskränkningar Bild: EPA/MARTIAL TREZZIN eritrea

Regeringen i Eritrea begår systematiska brott mot mänskliga rättigheter - vissa så grova att de kan kallas brott mot mänskligheten. Det kommer fram i en färsk rapport från FN.

Rapporten beskriver Eritrea som ett totalitärt samhälle som styrs enväldigt med järnhand av president Isaias Afewerki som styrt landet i 22 år.

I rapporten hävdas att den eritreanska regeringen gör sig skyldig till tortyr, mord och godtyckliga gripanden och fängelsestraff. Människor som kallas till tjänst i armén vet heller ofta inte när tjänstgöringen kommer att ta slut – om den gör det.

Rapporten ger bilden av Eritrea som ett orwellskt samhälle där människor spionerar på varandra och människor övervakas konstant.

Varje månad flyr 5 000 eritreaner landet och FN:s rapport avslöjar också att gränsbevakare skjutit ihjäl människor som försökt ta sig ut ur landet.

FN-forskarna uppmanar nu världssamfundet att inte skicka eritreanska flyktingar till sitt hemland eftersom deras liv är i stor fara.

FN flyktingorgan UNHCR beräknade ifjol att det finns 360 000 flyktingar från Eritrea runtom i välden. Eritreaner utgör den näst största gruppen bland flyktingarna som försöker ta sig över Medelhavet till Europa.

Enligt FN avböjde eritreanska myndigheter allt samarbete med forskarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes