Hoppa till huvudinnehåll

Konsumentförbundet: Billigaste matkassen i Prisma och Lidl

Kunder i mataffär.
Kunder i mataffär. Bild: Lehtikuva shoppingvagn

Konsumentförbundets jämförelse visar att K-gruppen och S-gruppen inte har lyckats rubba Lidls dominans, trots att kedjorna fick stor uppmärksamhet i medierna när de sänkte priserna i sina affärer.

Konsumentförbundet plockade ihop en matkasse med nio baslivsmedel. Den var både billigast och dyrast i Jyväskylä.

Billigaste affären i Jyväskylä var Prisma (15,89 €), dyraste Valintatalo (32,49 €). Skillnaden var hela 16 euro 60 cent.

Av alla 18 affärer som var med i jämförelsen var Lidl och Prisma billigast och Valintatalo dyrast.

Lidl ledde till billigare livsmedel

- Att Lidl kom till Finland har sänkt priset på livsmedel, och också breddat utbudet. Nu verkar det som om S-gruppen har antagit utmaningen, och speciellt Prisma håller på att bli en hård konkurrent till Lidl, säger Konsumentförbundets generalsekreterare Juha Beurling.

- Exemplet Jyväskylä visar att det kan lösa sig att jämföra priset i butiker som finns på samma område, säger Konsumetnförbundets ordförande Leena Simonen.

- Yle jämförde matpriserna i maj, men då fanns bara affärer i Helsingfors med. Det är bra att göra landsomfattande jämförelser, fortsätter Simonen.

Alla har inte råd med inhemskt

De prisjämförelser som medierna har låtit göra har ofta fått kritik av handeln, bland annat har det sagts att matvarornas ursprungsland och kvalitet inte beaktas tillräckligt.

- Vi vill påminna om att alla konsumenter inte har råd att köpa inhemskt, närproducerad mat, eller ekomat. Alla är heller intresserade av livsmedlens hälsoaspekter, säger Beurling.

Prisuppgifterna samlades in 11.- 13.5 i Kuopio, Jyväskylä och Helsingfors. I matkassen fanns sådant som till exempel personer med låg inkomst, studenter och pensionärer ofta köper, som bananer, fettfri mjölk och malet kött.

Citymarket, K-Supermarket, Prisma, S-market, Lidl och Valintatalo jämfördes.

Konsumentförbundets prisjämförelsen finns här .

Läs också