Hoppa till huvudinnehåll

Ny seglingsliga – också Sari Multala vill göra comeback

Sari Multala i Helsingfors 2010
Sari Multala är taggad inför ligastarten. Sari Multala i Helsingfors 2010 Bild: YLE sari multala

Gedi Lindahl som numera är klubbdirektör för NJK gjorde för en tid sedan en resa till båtmässan i Tyskland och undrade över det alla talade om, det vill säga ligan. Då kom tanken, det här måste vi ha också i Finland.

Ligan går ut på att de finländska segelföreningarna ställer upp med tremannalag som i deltävlingarna tävlar med formatet alla mot alla. Alla har likadana båtar som lottas ut till deltagarna.

Sex båtar per start seglar ett 15 minuters race där man plockar sina poäng.

– Det skall bli en landsomfattande liga och under den första säsongen arrangeras tre deltävlingar, säger Gedi Lindahl till Yle Sporten.

Det första tävlingsveckoslutet är 21- 23.8 i Vasa och Wasa Segelförening står då för arrangemanget.

Svårt att hitta utrymme för ligaveckosluten

Orsaken till att ligan begränsas till tre och i framtiden kanske fyra deltävlingar, är att det inte finns utrymme för mer i tävlingskalendern.

Konceptet har redan länge funnits i andra länder. Tyskland och Danmark har i dagsläget redan en första och andra division. I USA tävlar 72 föreningar i landets liga.

– I Finland kommer det till en början att vara 12 föreningar som deltar. Ligaverksamheten i Sverige och Norge startar också 2015 och vi ville absolut inte falla av hjulet, säger Lindahl.

Tävlingarna arrangeras i augusti, september och oktober.

Sari Multala vill vinna ligan

De bästa finländska båtlagen får sedan chansen att delta i seglingens Champions League. En av dem som skall jaga den första ligasegern i Finland är ingen annan än Sari Multala.

– Det kommer att bli en verkligen intressant liga för alla seglare, speciellt en föredetta kappseglare som jag, konstaterar Multala.

– Det roligaste är att det också är en kamp mellan klubbarna. Det kommer att bli blodigt allvar ute på havet.

Hoppa över Twitterpostning

GPS-tracking en viktig del

Arrangörerna vill göra tävlingarna publikvänligare än tidigare genom att ställa GPS-signalerna från båtarna till åskådarnas förfogande, på var och ens dator.

Med hjälp av tekniken kan alla följa med situationen på havet, i realtid.

– Dessutom kommer det att finnas kameror i båtarna som förmedlar stämningar och visar vad som försiggår. Det här är att ta seglingen till nästa nivå för att få mera åskådare på plats, säger Multala.

– Nu kommer vi dessutom att lära känna varandra bättre och dessutom kommer seglingskunskapen att spridas när vi har hela Finland med.

Sari Multala är van vid att vinna, vilket tre VM- och två EM-guld skvallrar om. Att vinna ligasäsongen får det att vattnas i munnen på vår färska riksdagsledamot.

– Det har gått två år sedan jag tävlat på riktigt. Jag kommer från en liten förening, (Marjaniemen Purjehtijat), så vi får nu se!

Hoppa över Twitterpostning

Wasa Segelförening arrangerar den första deltävlingen

I slutet av augusti inleds jakten på "Flickan" som vandringspriset i Multalas händer kom att heta på presskonferensen. Då samlas ligaseglarna i Vasa.

– Vi hoppas att det här skall kunna ge ett nytt lyft till kappseglingen i Vasa, säger Johan Neovius som ansvarar för Wasa Segelförenings ekonomi. Upprustningen inför ligastarten är i full gång och vi jobbar hårt för att skapa en bra "happening".

– Kappsegling är en mångdimensionell sport. GPS-trackingen kommer definitivt att föra evenemanget närmare publiken. Det skulle vara perfekt om man dessutom hade levande bilder och kompetenta kommentatorer som guidar publiken.

Tävlingsdjävulen kommer nog att krypa fram när det väl kör i gång och då vill också Wasa Seglingsförening hävda sig i kampen om "Flickan".

Läs också

Nyligen publicerat - Sport