Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten intar Senatstorget

Popup-Österbotten håller på att inta Senatstorget i Helsingfors.
Så här ser det ut på Senatstorget just nu. Popup-Österbotten håller på att inta Senatstorget i Helsingfors. Bild: Laila Schauman popup-österbotten

Landskapet Österbotten håller på att ta över Senatstorget. Snart står det 50 containrar i Helsingfors, och allt kommer att handla om Österbotten.

Popup Österbotten kommer att hålla till på Senatstorget i tre dagar med start på torsdag den här veckan. Men redan på måndagen inleddes arbetet. Hela 50 containrar kommer att användas för att skapa rätt stämning. Med containrarna vill man visa att Österbotten är ett starkt exportpräglat landskap.

- Det kommer att finnas verksamhet i 40 av containrarna, säger Laila Schauman som är projektledare för Popup Österbotten.

Bjuder på Österbotten

Syftet med det tre dagar långa arrangemanget är att ge Helsingforsarna och turisterna en inblick i vad Österbotten har att bjuda på, och på sikt försöka öka både investeringar och turistströmmar.

- Vi vill visa upp det moderna, progressiva och internationella Österbotten, säger Schauman.

Såväl ingången till området som scener, kök och informationsutrymme utgörs av containrar.

- Vi har hyrt upp dem och de är handplockade för arrangemanget. Tyvärr fanns de inte att få i samma färg, så vi har 3-4 olika färgkombinationer att jobba med, säger Schauman som själv är i Helsingfors nu för att ställa till.

Tre dagars happening

Under de närmaste dagarna inreder utställarna sina containrar inför öppningen på torsdag. Popup Österbotten kommer att hålla öppet torsdag, fredag och lördag från morgon till kväll.

Några dragplåster kan nämnas; Botnia Rhytm Orchestra och Thoby Loth på torsdag kväll, Setä Tamu & Kuningas Pähkinä på fredag kväll och Krista Siegfrids på lördag eftermiddag.

Popup Österbotten är en satsning i halvmiljonklassen. Pengarna satt hårt åt i början av året, men sedan bestämde Vasa fullmäktige att staden ändå ska bidra med 80 000 euro.

- Budgeten håller mycket väl, säger Olav Jern, landskapsdirektör på Österbottens förbund.

Här finns hela programmet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten