Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä och Löfven mycket eniga om Nato

Juha Sipilä och Stefan Löfven i juni 2015.
Juha Sipilä och Stefan Löfven i juni 2015. Bild: Yle/ Ingemo Lindroos centerns ordförande juha sipilä

Det är ingen överraskning att vi båda anser att ett Nato-medlemskap inte är aktuellt, konstaterade statsminister Juha Sipilä när han träffade Sveriges statsminister Stefan Löfven i Stockholm på måndag.

Statsminister Juha Sipilä gjorde sitt första officiella besök till Sverige, där han träffade sin svenska kollega, statsminister Stefan Löfven.

Presskonferensen gick på engelska, men Juha Sipilä inledde med några artighetsfraser på svenska.

- Finland och Sverige är de viktigaste grannarna. Så har det varit och så ska det förbli - det ändras inte fastän regeringarna byts, sade Sipilä.

Statsministrarna diskuterade bland annat ekonomiskt samarbete, den nya säkerhetspolitiska situationen och behovet av ökat försvarssamarbete mellan de två länderna.

Sipilä och Löfven fick frågan hur de ser att försvarssamarbetet påverkas av att Finlands regering har tagit beslut om att utreda för- och nackdelarna med ett Nato-medlemskap. Den svenska regeringen kommer att utreda internationellt försvarssamarbete på ett mer allmänt plan.

- Vi har inga planer att ansöka om Nato-medlemsskap. Vi har konstaterat att vi inte överraskar varandra i den här frågan och det är en gammal överenskommelse som vi har mellan länderna, säger Sipilä.

Sipilä ville inte uttala sig om flyktingar

Också skillnaderna i politisk linje då det gäller mottagning av flyktingar kom upp. Sverige har aktivt drivit på ett förslag från EU om en gemensam flyktingkvot, vilket skulle göra att de andra EU-länderna skulle vara tvungna att ta ett större ansvar för att ta emot flyktingar. Finland har motsatt sig ett sådan ny flyktingkvot.

Hur ser ni på att Finland och Sverige har så olika linjer i frågan?

- Det är fakta. Vi diskuterade också EU:s planer att öka ansvaret hos medlemsstaterna. Detaljerna måste diskuteras. Vårt land välkomnar en gemensam strategi. Men vi kan inte säga vilken kvot som ska vara den rätta, säger Löfven.

Juha Sipilä valde att inte svara på den frågan utan sade bara:

- Jag håller med.

Läs också