Hoppa till huvudinnehåll

Varning för havstulpaner till mobilen

Champagneregattan 2014
Champagneregattan 2014 Bild: Niklas Evers champagneregattan 2014

Miljöförening erbjuder båtägare en ny chans i kampen mot sensommarens fripassagerare. Nu kan man bli påmind om när det gäller att skrubba rent.

Havstulpanen är trots namnen ingen blomma, utan en förrädisk liten larv som fäster sig vid båten och vägrar släppa loss. Under sensommaren växer fripassageraren till sig och bildar ett tulpanlikt skal. Oftast är de så många att de saktar ner framfarten vilket i sin tur ökar på bränsleåtgången för båtägaren.

Många väljer att pensla skrovet med giftiga båtbottenfärger, men föreningen Håll skärgården ren vill erbjuda ett alternativ som är skonsammare för havsmiljön.

Föreningen har placerat ut två paneler i Skärgårdshavet som berättar när havstulpanerna börjar fästa sig. I allmänhet sker det i månadsskiftet juli-augusti, men tidpunkten varierar lokalt. Föreningen har observatörer som synar panelerna med jämna mellanrum. Då tulpanerna hittat till panelerna får båtägare ett SMS med en uppmaning om att borsta rent längs skrovet. Det gäller att göra det på en gång, för om man väntar med det är de betydligt svårare att få loss. Tjänsten erbjuds alla som betalat föreningens medlemsavgift.

I gästhamnen i Åbo guppar flera segelbåtar. Engelsmannen Tim Fooks har precis kommit från en jungfrutur med sin splitternya segelbåt som han köpt i Åbo. Han berättar att havstulpanerna kan sakta på farten med en halv knop eller mera. Varningssystemet låter bra säger han, eftersom om båten står i vattnet finns det risk för att den lockar till sig havstulpaner utan att man märker det.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland