Hoppa till huvudinnehåll

Vi svänger på höfterna som aldrig förr

Ari Hinttu, Marika Boström, tävlingsdans, rumba
Ari Hinttu och Marika Boström dansar på fullaste allvar. Ari Hinttu, Marika Boström, tävlingsdans, rumba Bild: Yle/Matti Palmu tävlingsdans

Vasaborna Marika Boström och Ari Hinttu började dansa tillsammans för drygt tio år sedan. Avsikten var att hitta en gemensam hobby, men efter bara några månader började de tävlingsdansa.

- Vi visste egentligen ingenting om hur det gick till, men vi åkte dit och sen dess har vi tävlat, säger de. Vi har minsann inte ångrat att vi startade så tidigt.

Dans för män med attityd

Allt fler vuxna gör som Marika och Ari och börjar med dans. På Taidetehtaan tanssikoulu i Borgå finns över hundra aktiva vuxna som håller på med bland annat showdans, reggae, modern dans, balett, zumba och house. En av de här grupperna kallar sig Äijätanssi. Det är fråga om en grupp vuxna män som en gång i veckan dansar showdans under dansläraren Hanne Kauppinens ledning.

En grupp som kallar sig äijä-tanssi tränar på sitt dansnummer
Varje vecka träffas Kaj Wasastjerna, Jonne Heikkinen, Ari Halla-aho och Timo Kinnunen för att dansa showdans. En grupp som kallar sig äijä-tanssi tränar på sitt dansnummer Bild: Yle/Markku Rantala taidetehtaan tanssikoulu

- Nuförtiden betonar man mycket kvalitetstid för vuxna och hur viktigt det är att folk satsar på sig själv och sina hobbyer, säger hon.

Att män dansar showdans är fortfarande tämligen ovanligt och folks reaktioner när de får veta vad gruppen håller på med är ännu starkt påverkade av fördomar.

- Många tänker nog fortfarande att det handlar om att skutta omkring i trikåer och vifta med armarna, säger Jonne Heikkinen. När de sen ser vad vi egentligen dansar blir de imponerade.

Äijätanssi-gruppen bildades för två och ett halvt år sedan på Hanne Kauppinens initiativ. Att hitta män som ville pröva på att dansa har varit en utmaning. När männen väl har kommit med har de blivit ivriga.

- Jag hade länge letat efter en gren jag skulle gilla, säger Kaj Wasastjerna. Några kompisar hade försökt sig på rörelse till musik i grupp och jag ville också pröva på det. Här stannade jag kvar.

En grupp med karlar poserar
"När man en gång har börjat, vill man bara fortsätta", säger showdansarna. En grupp med karlar poserar Bild: Yle/Markku Rantala taidetehtaan tanssikoulu

Många väljer salsa i stället för disco

Att dans är pop märks också i Åbo där salsan har tagit över nattklubbarna. I flera år har salsakurserna i staden dragit folk och de senaste åren har salsafolket även börjat hållit till på barer och nattklubbar.

- Det här är en grej för oss som har tröttnat på att gå på diskotek som man gjorde på 80-talet, säger Eva Björkfelt i en danspaus på nattklubben Monk. Hon dansar salsa med sin man flera gånger i veckan. Här finns 20-60 åringar. Vem som helst kan delta och stämningen är bra, man träffar nya mänskor och det är bra motion.

Salsaföreningen i Åbo har ett par hundra medlemmar och föreningens syfte är helt enkelt att samla salsafolket så ofta som möjligt.Till exempel ordnar man DJ från egna föreningen och sen samlas man till danskvällar. Danskvällarna har blivit så populära att nattklubbarna också på eget initiativ har börjat ordna salsakvällar.

- Skillnaden mellan kurs och krog är att man här på krogen lär sig det praktiska medan man på kurserna lär sig stegen och nya saker hela tiden, säger Christer Gorschelnik. Han har dansat salsa i tre års tid.

Salsakulturen varit riktigt aktiv i Åbo i nästan tio år och många finländare har blivit riktigt duktiga på att dansa dansen som har sina rötter i Latinamerika.

- Nivån stiger hela tiden, bekräftar DJ Fabricio Hernandez.

Uppe med tuppen för att hinna dansa

Nivån har stigit hela tiden också för tävlingsdansarna Marika Boström och Ari Hinttu. I dag tävlar de på högsta nivå. Det tar mycket tid.

- Ibland tycker man nog att jobbet stör hobbyn, säger Marika, som till vardags är språklärare på Arbis. Jag som har kvällsjobb orkar inte träna så mycket på kvällen vid åtta-niotiden.

I stället tränar paret tidigt på mornarna före jobbet.

- I den här åldern tänker man inte att man skulle bli nån proffsdansare utan det är en hobby fortfarande, säger Ari som är bankdirektör. Man måste tänka att det finns annat i livet också än det här.

Paret hoppas kunna fortsätta med både latin- och standarddans. Det ger större variation och mera chanser i tävlingarna.

Närbild 8.6.2015 kl 20.00 i Yle Fem
Sänds även i Yle Fem, tisdag 9.6.2015 kl. 17.25

Läs också