Hoppa till huvudinnehåll

Det ska bli enklare att få bygglov i Onas skärgård

Lerviksudden, Pörtö.
Planen gör det möjligt att bygga cirka 200 mindre sidobostäder på Pörtö, Bodö och Onaslandet. Arkivbild Lerviksudden, Pörtö. Bild: YLE / Hanna Othman lerviksudden

Bygglovsprocessen blir enklare och antalet byggplatser ökar till 72 stycken.

Enligt förslaget till delgeneralplanen kommer bygglovsprocessen att bli enklare. Man kommer inte längre att behöva undantagslov om man bygger i enlighet med generalplanen.

Flera ändringar har gjorts i planen. I förslaget har antalet byggplatser ökat med 18. Det innebär att antalet nya byggplatser kommer att vara 72 stycken. Nya byggplatser placeras mest på Onaslandet och Långö.

De områden som försvarsmakten lämnat på Pörtö kommer att fungera som rekreations- och skyddsområden.

Obebyggda stränder också i framtiden

– Vid placeringen av nya byggplatser har vi beaktat markägarnas önskemål, naturförhållandena, landskapet, det befintliga byggandet och kravet på fria strandområden, säger stadsplaneringschef Eero Löytönen.

Det garanterar att de områden för fritidshus som finns i skärgården är trivsamma. De ska också finnas obebyggda stränder för kommande generationer.

– De nuvarande områdena för fritidshus kommer också att kompletteras och göras tätare. Planen gör det möjligt att bygga cirka 200 mindre sidobostäder på Pörtö, Bodö och Onaslandet.

Unik skärgårdsmiljö

I Onas skärgård finns drygt 20 fast bosatta personer och befolkningsantalet kommer troligtvis inte att öka. Den fasta bosättningen koncentreras kring Byviken som är en inre vik mellan Pörtö, Hamnholmen och Lästholmen, berättar Eero Löytönen.

Onas skärgård är ett av de finaste skärgårdsområdena i Finland. Lots-, fyr- och fiskerisamhällena i området beskriver den långa och mångsidiga bosättnings- och näringshistorian i skärgården.

Stadsutvecklingsnämnden i Borgå kommer den 16 juni att behandla förslaget till en delgeneralplan för Onas skärgård.

Läs också