Hoppa till huvudinnehåll

Epidemi av barnäktenskap i Bangladesh

Naturkatastrofer ökar barnäktenskapen.
Naturkatastrofer ökar barnäktenskapen. Naturkatastrofer ökar barnäktenskapen. Bild: EPA/ABIR ABDULLAH naturkatastrof

15 miljoner småflickor blir världen över bortgifta varje år. Värst är läget i Bangladesh där en tredjedel av flickorna blir barnbrudar. Ibland är de 10 år eller ännu yngre.

- Jag har varit gift i två år, säger flickan Parvin i Bangladesh som giftes bort när hon var elva år gammal.

- Jag gick fyra år i skola men sen fick min familj ekonomiska problem. Då skickades jag att jobba i nästan tre år. De betalade ingenting till mej, berättar Palvin för Eurovisionens nyhetsutbyte, EVN.

Bangladesh är ett av länderna med den högsta andelen barnäktenskap. Nästan en tredjedel av flickorna i Bangladesh blir bortgifta innan de har fyllt 15 år och många är mycket yngre, framgår det av en rapport från Human Rights Watch, HRW.

Trots att barnäktenskap är olagliga bryter många föräldrar mot lagen genom förfalskade födelsebevis från de lokala myndigheterna alltmedan regeringen förblir inaktiv i frågan.

"Barnäktenskapets förbannelse"

Rapporten får stöd av den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter, NHCR, i Bangladesh.

- Bangladesh är troligen landet som är mest besatt av barnäktenskap i hela Asien och speciellt i Sydasien. Barnäktenskapets förbannelse är störst i vår region, säger Mizanur Rahman som är ordförande för landets NHCR.

Han bekräftar rapporten från den oberoende människorättsorganisationen HRW som är baserad i New York. Den grundades som Helsinki Watch efter Helsingforskonferensen 1975 för att övervaka hur Östeuropa efterlevde överenskommelserna.

- Barnäktenskap är en epidemi i Bangladesh. Läget förvärras av naturkatastrofer när fattigdomen driver föräldrarna att gifta bort sin flicka, intygar Heather Barr på HRW.

Barr är äldre forskare i kvinnors rättigheter i Asien. Hon säger att regeringen i Bangladesh har talat i rätt riktning när premiärminister Sheikh Hasina ifjol i London lovade att få ett slut på barnäktenskap för flickor under 15 år fram till 2021, och på alla barnäktenskap till 2041.

Lagreform ska sänka åldern

En lagreform skulle ändå godkänna undantag med föräldrarnas samtycke, säger kritikerna. Då skulle åldern i praktiken sjunka till 16 år från den lagstadgade lägsta äktenskapsåldern på 18 år.

- Regeringens förslag att sänka äktenskapsåldern går i motsatt riktning mot vad premiärministern har lovat. Regeringen måste agera innan en ny generation av flickor går förlorad, säger Barr.

Hon syftar på premiärminister Hasina som är dotter till Bangladeshs förste president, Mujibur Rahman. Hasina anses vara en av de mest inflytelserika kvinnorna i världen med en politisk karriär på över fyra decennier. Tidskriften Forbes har listat henne på 47:nde plats bland världens 100 mest inflytelserika kvinnor.

Det går inte att exakt slå fast hur många barnäktenskapen är i världen eftersom många är informella och aldrig registreras.

Det finns ny statistik från Unicef som visar att över 700 miljoner kvinnor idag världen över har ingått äktenskap som barn. Mer än var tredje av dem, omkring 250 miljoner, var inte fyllda 15 år när de blev gifta.

Flickor som ekonomisk börda

Flickor ses som en ekonomisk börda och giftermålet ses som den enda möjligheten för familjen att överleva, konstaterar Unicef.

Rapporten från HRW säger att flickorna berövas möjligheten till utbildning och utsätts för stora risker när de blir barnbrudar. Deras kroppar är inte mogna för att föda barn. Förlossningen medför en större risk för att barnet eller flickan dör eller får men för livet

Dessutom är misshandel vanlig i barnäktenskap och många flickor utsätts för hedersmord om de inte lyder sina föräldrars vilja.

Det finns också uppgifter om att tusentals blivande barnbrudar i Västeuropa varje år tvingas återvända till sina ursprungsländer för att gifta sig.

Vanligt också i Centralamerika och Afrika

Barnäktenskap är vanliga också i Afrika söder om Sahara och de ökar starkt i Centralamerika till följd av det väpnade gängvåldet i länder som El Salvador, Guatemala och Honduras. Narkotikafinansierade gatugäng gör att dödssiffrorna stiger så att nästan 600 mord inträffade i maj enbart i El Salvador.

Flickorna söker skydd undan gatuvåldet genom att gifta sig med gängmedlemmar eller manliga beskyddare som ger skydd från våld och sexuella övergrepp.

De flesta latinamerikanska länder förbjuder giftermål före 18 års ålder men föräldrarna eller en domare kan bevilja undantag från regeln.

Till exempel i Guatemala kan en flicka ingå äktenskap som 14-åring genom ett sådant undantag, och pojkar som 16-åringar.

Läs också