Hoppa till huvudinnehåll

”Isakssons gardiner håller måttet”

Isakssons växthus i Korpo
Isakssons växthus i Korpo Bild: Yle/Johanna Ventus isakssons växthus

Byggnämnden i Pargas kan inte ändra sitt beslut om att Isakssons handelsträdgård måste installera mörkläggande gardiner vid sitt växthus i Korpo utgående från det utlåtande som företagaren Jonas Isaksson lämnat in.

Det anser stadsjurist Monica Avellan och hänvisar till att Isaksson i utlåtandet inte lyckas visa att gardinerna i växthuset är sådana som i allmänhet används i växthus för att minska ljusutsläppet.

"Isaksson använder samma gardiner som alla andra"

Utlåtandet är skrivet av Jyrki Jalkanen, verksamhetsledare vid Handelsträdgårdsförbundet, och när Yle Åboland ringer upp slår han fast att de gardiner som Isaksson använder är mycket vanliga.

- Jag har besökt många växthus i mina dagar och har också varit på plats vid växthuset i fråga i Korpo. Gardinerna där är mycket vanliga då det gäller att odla grönsaker i växthus, säger Jalkanen.

Mörkläggande gardiner inte ett alternativ

Gardinerna fyller många funktioner. Dels sparar de energi och så släpper de in ljus på växtligheten. Men då det gäller ljusutsläpp är mörkläggande gardiner inte ett alternativ då det gäller växthus där man odlar grönsaker konstaterar Jalkanen.

Visserligen finns det mörkläggande gardiner ämnade för växthus med då är syftet ett annat. Till exempel kan man installera mörkläggande gardiner då man odlar julstjärnor berättar Jalkanen. Men målet då är att hålla ljuset borta från växterna inte tvärtom att hindra ljuset från att sippra ut.

En granskning av byggnadsinspektionen i januari visade att gardinerna vid Isakssons växthus i Korpo släpper igenom ungefär 80 procent av ljuset. Det är för mycket enligt nuvarande beslut från byggnämnden men något exakt krav om hur mycket ljus gardinerna får släppa igenom har staden inte kunnat specificera.

"Kravet orimligt"

Att Pargas stad mot den bakgrunden kräver att företagaren Jonas Isaksson ska installera mörkläggande gardiner för att odla grönsaker är inte möjligt, säger Jyrki Jalkanen.

- Kravet är orimligt. Att installera gardinerna skulle bli mycket dyrt. Något likande arrangemang har jag aldrig hört talats om. Inte i Finland och inte i något annat land heller för den delen. Nuvarande lösning är bra och helt tillräckligt för sitt syfte, säger Jalkanen.

Läs också